Греки не хочуть, щоб Євросоюз їх рятував?

У Греції пройде референдум щодо підтримки пакету допомоги Афінам, схваленого самітом ЄС. Пакет включає в себе списання 50% державного боргу, нові кредити і продовження програми бюджетної економії.

Прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу закликав громадян підтримати ці заходи. "Нехай люди скажуть своє останнє слово, нехай вони вирішать долю країни, - заявив він, виступаючи в понеділок увечері в грецькому парламенті. - Ми віримо в наших громадян, ми довіряємо їх думці і, отже, їх рішенню". На думку прем'єра, угоду з ЄС мають підтримати всі політичні сили.

Між тим, згідно з опитуваннями, 60% греків негативно оцінюють умови прийнятого на саміті ЄС у Брюсселі 26 жовтні угоду з виділення нового кредиту.

Негативне голосування може привести до відставки уряду і призупинити зовнішнє фінансування її економічної програми, пише The Wall Street Journal. Якщо ж греки скажуть "так", це може збити хвилю страйків і вуличних протестів, які загрожують паралізувати економіку країни.

Референдум вносить новий елемент невизначеності у вже здавалося б вирішене питання про другий пакет допомоги Греції, погрожуючи укладеній європейськими лідерами всеосяжній угоді, яка покликана вирішити проблеми єврозони, пише The New York Times.

Країни єврозони запропонували минулого тижня власникам облігацій Греції списати половину боргу - а саме, "добровільно" обміняти грецькі облігації на аналогічні, але з меншим на 50% номіналом. Це має скоротити борг країни на 100 млрд євро. Обмін передбачено завершити до січня, тобто приблизно в ті ж терміни, в які пройде референдум.

економіка греція криза протест

Знак гривні
Знак гривні