Європа пробачила Греції половину боргу

Керівники країн Євросоюзу домовилися про план порятунку від боргової кризи Греції та про захисні заходи на той випадок, якщо на межі дефолту опиняться інші члени ЄС. Відповідно до прийнятого рішення, банки-кредитори Греції спишуть 50% боргу по урядових бондах країни.

На додачу до цього, Афіни отримають на початку наступного року ще 100 мільярдів доларів допомоги.

Якби не допомога, Греція була б неминуче розчавлена під тиском боргу країни: який до 2020 року мав сягнути 180% від ВВП країни. Для того, щоб скоротити його до 120% від ВВП, приватним кредиторам запропонували списати борг по 50% урядових цінних паперів, тримачами яких вони є.

Банківська система Європи до червня має наростити свій капітал ще на 106 мільярдів євро, щоб бути готовою до будь-яких потрясінь з огляду на списання частини грецької заборгованості. За словами президента Франції Ніколя Саркозі, ідеться про суму близько 100 мільярдів євро. Причина - ризик боргової кризи в інших країнах ЄС, насамперед Іспанії та Італії.

Лідери ЄС узгодили основні деталі наступного збільшення фонду взаємодопомоги з 400 мільярдів до 1 трильйона євро. Це має допомогти більшим країнам єврозони, таким як Італія та Іспанія. Вони також мають високе боргове навантаження.

Має відбутися банкова рекапіталізація. Наразі йдеться про 9% від капіталу, які будуть повинні мати європейські банки станом на 1 червня 2012 року.Банкам рекомендовано шукати для цих потреб у першу чергу приватні кошти, а вже потім звертатися до урядів своїх країн. Натомість запропонована цифра у 100 мільярдів євро капіталу наразі залишається під питанням.

Оновлено: Дуже цікава інфографіка щодо того хто кому винен в Європі та світі зроблена Нью-Йорк Таймз: http://www.nytimes.com/imagepages/2011/10/22/opinion/20111023_DATAPOINTS.html?ref=opinion

Що ж до майбутнього, то тут все заллежатиме від того, чи забезпечать захисні заходи економічне зростання в Євросоюзі, чи це було лише тимчасове полегшення боргової ситуації. Якщо керівники ЄС не знайдуть реальних способів стимулювати економіку, криза повернеться - причому в значно страшнішому вигляді, ніж зараз.

єс греція економіка

Знак гривні
Знак гривні