США витратили на війну в Іраку більше, ніж на Другу світову

Вісім з половиною років війни в Іраку обійшлися Сполученим Штатам у 800 мільярдів доларів. Це означає, що кожна секунда війни коштувала 3 тисячі доларів. Якщо ж врахувати витрати на техніку та зброю, то загальні витрати сягнуть 4-6 трильйонів доларів. На другу світову війну Америка витралила "лише" 3,6 трильйони (з поправкою на інфляцію).

Сучасна "конвенційна" війна стає все більш дорогим задоволенням. Так, коли президент Буш прийняв рішення про початок вторгнення в Ірак, звинувативши (несправедливо) цю країну в наявності зброї масового знищення, Пентагон оцінював майбутні витрати в 50-60 мільярдів доларів. А коли економічний радник Лоренс Ліндсі оприлюднив свою оцінку - 200 мільярдів - Білий Дім гостро розкритикував його висновки.

Як виявилося, реальні витрати перевищили розрахунки влади США у СТО РАЗІВ. Для порівняння - організація атаки 11 вересня обійшлася Аль-Кайді лише в 500 тисяч доларів.

Відомий економіст із Колумбійського університету Джозеф Стігліц та експерт з бюджетних питань із Гарвардського університету Лінда Байлмс порівняли військові затрати на Ірак з іншими статтями державних витрат. Так, війна коштує приблизно стільки ж, скільки масштабна програма антикризової підтримки американській економіці (4,6 трильйони доларів). За ці кошти можна було б покрити значну частину витрат на реформи медичного страхування в країні, запропоновані Обамою.

Виходячи з цих причин, президент США Обама днями оголосив про те, що до кінця нинішнього року американські війська будуть виведені з Іраку. До кінця 2014 року те саме має статися і в Афганістані. Довідково: станом на нинішній час афганська війна влетіла США в $467 мільярди.

сша війна

Знак гривні
Знак гривні