В Україні відкрили найбільшу в Центральній Європі сонячну електростанцію. Але так, щоб українці не знали

21 жовтня австрійська компанія Activ Solar (яку насправді контролюють регіонали Андрій та Сергій Клюєви) повідомила про завершення останнього етапу із спорудження 80-мегаваттної сонячної електростанції в Охотніково (Крим). Ця станція є найбільшою не лише у Східній, але й у Центральній Європі, і впевнено входить у десятку найбільших сонячних електростанцій Європи.

За повідомленням компанії, сонячна електростанція (СЕС) в Охотніково займає 160 гектарів і складається з 360 тисяч сонячних панелей, які перетворюють світло на електроенергію. Щорічний обсяг генерації оцінюється в сто гігаватт-годин (це достатньо для енергозабезпечення 20 тисяч осель).

А тепер - про парадоксальні речі. 80 мегаватт сонячних потужностей, встановлених менше ніж за рік, - це видатний результат, яким пишалася б будь-яка країна світу. Для прикладу, в Індії за весь минулий рік встановили приблизно такий же обсяг сонячних енергопотужностей. В США в 2010 році було встановлено 800 мегаватт - тобто, Україна, яка щойно долучилася до сонячної енергетики, одним махом "закрила" 10 американських відсотків. Про такий результат у будь-якій країні трубили б на всю гучність, а станція в Охотніково стала б місцем паломництва журналістів.

Однак тим, хто цікавиться сонячною енергетикою, неважко помітити, що новини про СЕС в Охотніково з'являються спочатку на англомовних ресурсах, а в Україні ця інформація поширюється дуже й дуже скупо. То в чому ж така скромність? Чому партія Регіонів не піднімає на щит досягнення братів Клюєвих у такій надзвичайно перспективній галузі, як сонячна енергетика?

Відповідь може бути тільки одна. Якщо розповідати про СЕС у Охотніково, треба відповідати і на питання, а скільки ж коштує кіловатт-година електроенергії, згенерованої цією станцією? І цю відповідь нескладно знайти на сайті НКРЕ - 505,09 копійок за кіловатт-годину!!!!!!

Для порівняння, найдорожча ціна, яку платить за електроенергію промисловість, - 83,56 копійки. У шість разів менше. Найдорожча ціна для населення - 36,48 копійки. У чотирнадцять (!!!) разів менше.

Неважко порахувати, що 100 гігаватт-годин по такому астрономічно високому тарифу "влетять" Україні в шістдесят три мільйони доларів щороку. Згадану вище надзвичайно високу різницу в цінах має сплатити держава і споживачі електроенергії.

Наскільки прибутковим є цей бізнес? Тариф у 505 копійок фіксується для конкретної електростанції на 25 років, і зменшувати його не можна. Тобто, маємо 1 мільярд 575 мільйонів доларів гарантованого доходу від продажу сонячної енергії з СЕС в Охотніково. Нічогенька сумма, правда ж?

Іще одна показова цифра. Наразі ціни на сонячні панелі в світі падають немислимими темпами - за 2011 рік здешевшання склало понад 70%. У провідних виробників при велико- та середньооптовому замовленні (українське - це великий опт) можна придбати панелі по ціні приблизно 1 доллар за ватт. Якщо додати до цієї ціни вартість силової електроніки, систем кріплення, робіт тощо, то на Заході для великих СЕС вартість всієї станції під ключ наразі становить приблизно 3 доллари за ватт. Якщо ж урахувати, що в Україні значно нижча ціна робочої сили, а за земельні ділянки Activ Solar (як про це дізналися Тексти) не платив, то ціна під ключ має бути на рівні 2-2,5 доларів за ватт.

Нескладна арифметика показує, що максимальні затрати на 80-мегаваттну СЕС склали б 240 млн доларів, мінімальні (і більш реалістичні) - 160 мільйонів доларів. Термін окупності - 3,8-2,5 років. Для енергетичних проектів дуже мало і дуже вигідно. Більше того, навіть якщо наступна влада через якийсь час скасує 25-річну фіксацію тарифу, затрати на СЕС в Охотніково вже будуть відбиті повністю. За рахунок грошей платників за електроенергію, на чиї тарифи і "розмажуть" витрати на цей атракціон небаченої щедрості для панів Клюєвих.

Так що неважко зрозуміти, чому про цей сонячний атракціон в Україні намагаються згадувати поменше.

крим економіка енергетика клюєв

Знак гривні
Знак гривні