У Греції - масові заворушення, у Європі - обвал ринків

Нові заворушення накрили столицю Греції Афіни після голосування в парламенті, передає Associated Press. Сотні людей громили магазини і кафе в центрі грецької столиці після того, як 154 депутати правлячого Всегрецького соціалістичного руху (ПАСОК) підтримали проект чергового пакету заходів жорсткої економії.

Знаючи про нові зміни в бюджетній політиці, профспілки оголосили про 48-годинний страйк і вивели на вулиці понад 120 тис. прихильників.

"Ми більше не можемо миритися з цим! Розпач, злість і гіркота від дій уряду - це все, що у нас залишилося", - заявив журналістам Нікос Анастасопоулос - голова профспілки муніципальних службовців Афін.

Очевидці повідомляють, що після того як з вулиць пішли демонстранти, на них вийшли погромники. Вони підпалили кілька автобусних зупинок і автомобілів, поліція застосовувала для розгону натовпу сльозогінний газ і водомети.

Заходи, про які йде мова, набудуть чинності тільки після повторного голосування по кожній зі статей, які крім усього іншого включають переведення 30 тис. державних службовців в так званий "трудовий резерв", що означає скорочення зарплатні з подальшим звільненням, і припинення колективних трудових договорів. Крім цього, планується прийняти нову систему тарифікації зарплат даної категорії громадян, яка передбачає скасування всіх пільг і додаткових виплат.

На фоні грецьких подій валяться європейські ринки. Так, індекс британських "блакитних фішок" впав на 1.46%, ринки Іспанії та Франції - на 1.2%, Італії - на 1,6%.

економіка греція протест Європа

Знак гривні
Знак гривні