Ізраїльського капрала поміняли на 500 палестинців

Палестинський рух ХАМАС звільнив ізраїльського капрала Гілада Шаліта, який перебував у полоні з червня 2006 року. Шаліт переданий палестинською стороною Єгиптові, який виступає посередником у переговорах між Єрусалимом і Газою. Найближчим часом капрал армії оборони Ізраїлю буде переданий в руки співвітчизників.

Як повідомляє Associated Press, Шаліта вивезли з сектора Газа на позашляховику, який висадив солдата на єгипетській території і швидко зник. Після того, як Ізраїль отримав інформацію про звільнення капрала, автобуси з палестинськими ув'язненими, на яких обміняли Шаліта, рушили до кордону Палестинської автономії.

Співробітники Червоного Хреста завершили перевірку осіб палестинців, підготовлених ізраїльською стороною до звільнення. Ув'язнених будуть вивозити з Ізраїлю через два КПП - Керем Шалом і Бейтунія. Всього планується звільнити 477 палестинців, 27 з яких жінки.

Капрал бронетанкових військ Гілад Шаліт був захоплений 25 червня 2006 року в результаті нападу бойовиків ХАМАСу на ізраїльський блокпост Керем Шалом. Взявши Шаліта в заручники, ісламісти зажадали в обмін на його звільнення випустити з в'язниць палестинських ув'язнених. Ізраїльтяни відмовилися виконувати вимоги ХАМАСу і почали в секторі Газа військову операцію "Літній дощ", однак не зуміли домогтися звільнення Шаліта силою.

Переговори щодо звільнення Шаліта тривали за посередництва Єгипту близько п'яти років.

армія ізраїль війна

Знак гривні
Знак гривні