General Motors: менш ніж через десять років автомобілі не потребуватимуть водіїв

Приблизно через п'ять років на ринку з'являться автомобілі, обладнані "частковим" автопілотом. Про це заявив віце-президент відділу досліджень та розвитку корпорації General Motors Алан ТАуб на конгресі Intelligent Transport Systems. А до кінця десятиліття будуть запроваджені ще більш складні системи, які будуть здатні повністю перебирати на себе керування автівкою.

Роботизоване управління автомобілем виникне внаслідок створення систем безпеки нового покоління. Сенсори, радари, портативні пристрої зв'язку, GPS, камери тощо є тими інструментарієм, який постачає інформацію водію та комп'ютерній системі автомобіля. Якщо поєднати їх із цифровими картами, то автомобіль зможе самостійно "зосередитися" на водінні, у той час як його власник зможе займатися іншими справами.

Втім, головною метою є не створення "робота-водія", а принципово нові засоби активної безпеки. У наступних поколіннях автомобілів вони запобігатимуть зіткненню, відстежуючи ситуацію на дорозі і втручаючись в управління ще до того, як водій усвідомив небезпеку.

Це буде досягатися за допомогою нових комунікаційних систем "автомобіль-автомобіль" та "автомобіль-інфраструктура". Вони збиратимуть інформацію від інших автомобілів, дорожних камер, світлофорів та дорожних знаків тощо, попереджаючи водія про імовірні ризики - наприклад, автомобіль, що різко почав гальмувати або зупинився за "сліпим" поворотом.

Розроблений у General Motors концепт міського автомобіля Chevrolet EN-V демонструє цю концепцію на практиці. Авто забезпечує повінстю автономне водіння, використовуючи системи зв'язку "автомобіль-автомобіль" та технології визначення дистанції до перешкоди. Chevrolet EN-V визначає наявність пішоходів на проїзжій частині, вміє уникати зіткненя, і навіть може висадити пасажира в зручному місці, потім самостійно поїхати на парковку, запаркуватися, а потім по сигналу з мобільного телефона приїхати до місця виклику і забрати власника.

У General Motors прогнозують, що системи часткової і повної автоматизації водіння дозволять радикально зменшити кількість травм та аварій на дорогах.

технології автомобілі

Знак гривні
Знак гривні