Це вже якийсь садомазохізм. Газпром іще раз опустив Азарова

Перших результатів переговорів з Україною щодо зміни газових контрактів варто очікувати не раніше листопада 2011 року. Про це, як повідомляє РІА Новини, заявив глава Газпрому Олексій Міллер. Таким чином він відреагував на слова прем'єр-міністра України Миколи Азарова, який 11 жовтня сказав, що Київ розраховує на досягнення компромісу з Москвою протягом найближчих 10-15 днів.

За словами Міллера, переговори з українськими колегами йдуть в "позитивному ключі", але питань "залишається ще досить багато".

Україна протягом декількох місяців закликає Росію переглянути газові контракти 2009 року, вважаючи їх "кабальними" для місцевої економіки. Крім того, 11 жовтня суд засудив колишнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко до семи років в'язниці за перевищення повноважень саме при укладанні газового контракту. Таким чином, суд визнав, що документи були підписані з порушеннями.

У Росії вважають, що Україна повинна виконувати взяті на себе зобов'язання за контрактом. Крім того, в "Газпромі" раніше заявляли, що у компанії немає підстав для того, щоб погоджуватися на перегляд договору.

Українська сторона натякнула, що задля примушення Газпрому почати переговори Нафтогаз буде розділено на кілька частин. Якщо реорганізація Нафтогазу відбудеться, "Газпром" змушений буде підписувати новий контракт.

Наприкінці серпня 2011 року Президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що Україна могла б попросити у Росії інтеграційну знижку на газ. Тим не менш, офіційний Київ відмовився вступати в Митний союз, який раніше сформували Росія, Казахстан і Білорусь.

Те, як український прем'єр знову і знову наражається на приниження з боку навіть не вищої російської влади, а лише топ-менеджера однієї з російських компаній, - видовище наскільки жалюгідне, настільки й абсурдне. Адже ситуація повторювалася неодноразово протягом останніх кількох місяців - проходять якісь (безрезультатні) переговори на газову тему, після них Азаров робить публічну заяву, що "ось-ось питання з ціною будут вирішені", а після цієї заяви Газпром виставляє Азарова повним клоуном, поблажливо пояснюючи, що ніяких домовленостей нема.

Навіщо така поведінка російській стороні - цілком зрозуміло. А от навіщо такі речі Азарову? Єдина логічна версія - в глибині душі прем'єр-міністр є мазохістом і відчуває потяг до публічних шмагань у виконанні старшого російського брата.

газ азаров

Знак гривні
Знак гривні