Путін заступився за Тимошенко

Володимир Путін "не дуже розуміє", за що Юлії Тимошенко дали сім років в'язниці. Як повідомляє 11 жовтня "Інтерфакс", про це російський прем'єр заявив на зустрічі з журналістами в Пекіні.

"Я не знайомий з обвинувальним висновком суду, не знаю, що там написано конкретно, але якщо судити з матеріалів ЗМІ, то обвинувальний вирок винесено за підписання контрактів з Росією по газу", - сказав він.

"Тимошенко нічого не підписувала, - підкреслив Путін. - Контракти підписані на рівні господарюючих суб'єктів - "Газпромом" і "Нафтогазом".

"Я правда не дуже розумію, за що їй дали 7 років, - сказав Путін. - Тимошенко для нас і для мене особисто - не друг і не родич, більш того, політичний опонент". Путін пояснив, що Юлія Тимошенко завжди була політиком західно орієнтованим. "А я вважаю, що і Росія, і Україні більше конкурентних переваг отримали б, якщо б об'єднували свої зусилля в рамках інтеграційних процесів на пострадянському просторі", - нагадав глава уряду РФ.

Перед цим МЗС Росії заявило, що побачило антиросійський контекст у вироку Юлії Тимошенко.

"Не можна не брати до уваги той факт, що керівництво багатьох держав і світова громадськість сприймають весь цей судовий процес як ініційований винятково з політичних мотивів", - заявили в російському МЗС.

"Обвинувачуючи Тимошенко в перевищенні влади при укладанні контракту на постачання російського газу в 2009 році, Печерський суд проігнорував переконливі свідчення того, що згадані газові домовленості були оформлені в строгій відповідності з законодавством Росії й України і засадничих норм міжнародного права", - підкреслюється в заяві.

МЗС Росії відзначає "очевидний антиросійський підтекст у всій цій історії".
"По суті справи Тимошенко судили за діючі і ніким не скасовані юридично зобов'язуючі угоди між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", - вважають у Росії.

"У Росії твердо налаштовані на розвиток і поглиблення всебічного партнерства з Україною, у тому числі на пошук взаємоприйнятих рішень у газовій сфері, як про це домовилися керівники двох держав у Завідово 24 вересня цього року", - відзначили в МЗС.

"Щиро сподіваємося на те, що рухові в цьому напрямку не перешкодять спроби в однобічному порядку вивести ситуацію з правового поля", - говориться в заяві.

суд тимошенко росія

Знак гривні
Знак гривні