Помер Стів Джобс

5 жовтня у США у віці 56 років помер один із засновників і донедавна голова корпорації Apple Стів Джобс. Причиною смерті став рак підшлункової залози, на який Джобс страждав протягом останніх 8 років.

Стів Джобс увійде в історію як піонер комп'ютерних технологій та один з авторів концепції персонального комп'ютера. У віці лише21 років він разом із Стівом Возняком заснував Apple Computer. Протягом двох десятиліть персональні комп'ютери Apple домінували на ринку США, за їх допомогою з обчислювальними технологіями познайомилося ціле покоління американців. Створений Джобсом ПК Macintosh став першим комерційно успішним міні-комп'ютером у світі.

Втім, сам Джобс, який надавав незначної уваги захисту своїх адміністративних позицій у компанії, був у 1986 році звільнений із неї радою директорів та гендиректором Джоном Скаллі, якого сам свого часу переманив на пост керівника Apple із Pepsi Сo. Це рішення також ввійшло в історію бізнесу - як приклад одної з найбільших кадрових помилок.

Джобс створює нову комп'ютерну компанію NeXT Computer, а також купує студію графічного комп'ютерного дизайну The Graphics Group, пізніше перейменовану на Pixar. Ця компанія створила революцію в світі комп'ютерної анімації, випустивши такі відомі мультфільми, як Toy Story, A Bug's Life (1998), Toy Story 2 (1999), Monsters, Inc. (2001), Finding Nemo (2003), The Incredibles (2004), Cars (2006), Ratatouille (2007), WALL-E (2008), Up (2009) and Toy Story 3 (2010).

У 1997 році Apple, яка переживала нелегкі часи і втрачала ринкову частку під тиском конкуруючої платформи PC/Windows, придбала NeXT - Стів Джобс знову повернувся до компанії і став на її чолі. За наступні роки під його керівництвом Apple випустила низку дуже популярних продуктів - комп'ютера iMac, ноутбука MacBook. Відразу три продукти Apple - плеєр iPod, смартфон iPhone та планшетний комп'ютер iPad - створили потужні ринкові сегменти, у яких стали флагманами та законодавцями мод на наступні роки.

У 2010 році Джобс здобув симолічну перемогу над своїм давнім конкурентом Microsoft: ринкова капіталізація Apple вперше в історії перевищила капіталізацію Microsoft.

На початку цього року Джобс пішов у відпустку за станом здоров’я, а у серпні залишив посаду генерального директора Apple.

пам'ять технології

Знак гривні
Знак гривні