У Apple після Стіва Джобса немає майбутнього?

Презентація нового смартфона Apple iPhone, без жодних сумнівів, була однією з найбільш очікуваних подій року в галузі мобільних пристроїв. Натомість вона стала одним із найбільших розчарувань. Замість нової моделі iPhone 5 покоління компанія показала лише модернізований iPhone 4 (під назвою iPhone 4S)- з оновленою "начинкою", але таким же дизайном.

З технічної точки зору в iPhone 4S відбулися значні зміни. Це, зокрема:

- двоядерний процесор Apple A5 (такий же, як в планшеті iPad 2), завдяки якому обчислювальна потужність смартфона зросла в два рази;

- додалася модель з 64 гігабайтами пам'яті "на борту" (також є 16 та 32 Гб моделі);

- дві антенни та підтримка двох мереж (GSM таCDMA);

- нова 8-мегапіксельна камера з можливістю запису 1080p відео;

- інноваційна система розпізнавання голосу Siri, з елементами штучного інтелекту. Мабуть, найцікавіша новинка - iPhone 4S розуміє не просто голосові команди, але й запити на кшталт "Я хочу піти в італійський ресторан".

Однак всі ці речі мало впливають на загальновідому істину: популярність iPhone базувалася не на технічній складовій (яка, до речі, не була найбільш просунутою серед конкурентів), а на ефектному дизайні. Дизайн нового iPhone 4S повторює дизайн попереднього покоління, iPhone 4. А що стосується аргумента про "подвоєння потужності", то в реальному житті його помітить невеликий відсоток людей, які грають на сматрфоні у "важкі" ресурсоємні ігри. Для більшості ж це повний аналог до рекламної обіцянки шампунів забезпечити "вдвічі більшу стійкість волосся" - бо ніхто не знає, якою була вдвічі менша стійкість.

Для колишнього голови Apple, Стіва Джобса, демонстрація подібного пристрою не стала б ознакою провалу - йому не треба доводити споживачам свого уміння створювати революційні продукти. А от його наступнику, Тіму Куку, такого не пробачать. За логікою, перша презентація від нового керівника мала показати, що Apple не втратив здатності дивувати. А сталося все з точністю до навпаки.

Ще одне резонне зауваження, яке виникло після презентації: гм, а що ж покаже Apple в гіпотетичному iPhone 5, якщо "покращену" начинку вже отримав iPhone 4S? "Лобове" нарощення потужності в смартфонах не працює - по-перше, воно не потрібне, а по-друге, дуже суттєво скорочує тривалість роботи на одному заряді. Те ж стосується і розміру екрана, і "мегапіксельності" вбудованої камери. Штучний інтелект Siri міг би стати новою "фішкою", але він теж дістався iPhone 4S.

Окремо розчарувала ціна. Після нещодавної презентації планшета Amazon Fire, на який встановили неймовірно низьку ціну в 199 доларів, були певні надії на аналогічний крок від Apple. Але цього не сталося. Так, на перший погляд ціни на iPhone 4S з 16, 32, та 64 Гб пам'яті (відповідно, 199, 299 та 400 доларів) здаються порівняно невисокими. Але вони, по-перше, аналогічні до попередньої моделі, а по-друге, діють лише за умови укладання 2-річного контракту з мобільним оператором в США. А без цього мінімальна ціна iPhone 4S 16 Гб становитиме 600 з гаком доларів.

Можливо, це ще не epic fail. Але дуже схоже на початок чергового занепаду Apple. Але якщо від попереднього краху компанію врятувало повернення Джобса, то тепер, на жаль, сподівання на це фактично марні.

гаджети ринок технології

Знак гривні
Знак гривні