Китай відмовляється від російської зброї та нафти

Втрата залежності від імпорту російської зброї та розвиток альтернативної енергетики Китаю означає, що ця країна починає здобувати домінуючу позицію в стосунках із Росією. Про це йдеться у доповіді авторитетного дослідницького центру SIPRI (Швеція).

Ключове значення для зміни динаміки стосунків має те, що Китай "зараз більше зосереджений у отриманні технологій для розвитку власної військової промисловості, відповідно, зменшується потреба купувати зброю російського виробництва", - говориться у доповіді. - "Природа стосунків у військовій галузі наразі характеризується радше як конкуренція, аніж як співпраця".

Позиції Китаю посилює і зменшення потреби в імпорті російської нафти - його обсяги
скорочувалися протягом останніх п'яти років. Наразі найбільшим постачальником нафти до Китаю є Саудівська Аравія, за нею йдуть Ангола, Іран та Оман. У газовій галузі переговорні позиції Росії суттєво ослабилися внаслідок того, що Китай зміг знайти інших партрерів, у першу чергу в Центральній Азії.

Попри те, що колишні союзники часів холодної війни традиційно розглядаються як партнери у справах міжнародних стосунків (особливо якщо йдеться про санкції щодо автократичних режимів), насправді між Китаєм і Росією небагато взаємної довіри. "У обох столицях є політики, які розглядають іншу сторону як найвищу стратегічну загрозу у довготерміновій перспективі", - вважають у SIPRI.

Китай росія політика

Знак гривні
Знак гривні