Китай готується запустити першу орбітальну станцію

Розпочався зворотний відлік перед запуском модуля китайської космічної станції Tiangong-1 (кит. "Небесний палац"), яка забезпечить постійну присутність китайців на навколоземній орбіті.

Запуск ракети-носія "Великий похід II 2F" заплановано на 1:16 вечора за Гринвічем у четвер з космодрому Цзюцюань у провінції Ганьсу. Він виведе станцію на колову орбіту висотою 350 км над поверхнею землі. Початково станція буде експлуатуватися в безпілотному режимі - у цей час відбуватиметься перевірка бортових систем.

Космічний корабель Шеньчжоу-8 буде запущений у листопаді, також у безпілотному режимі, і здійснить автоматичне стикування зі станцією Tiangong.

Пілотовані польоти китайських космонавтів на станцію повинні початися в 2012 році, за інформацією китайських державних ЗМІ.

Китайці перестрахувалися на випадок аварії на старті: якщо Tiangong-1 не вийде на орбіту, їй на зміну буде запущено резервну станцію Tiangong 2.

Кінцевою метою Китаю є створення 60-тонної космічної станції протягом 10 років - це близько 1/6 маси Міжнародної космічної станції.

Tiangong, як вважають міжнародні аналітики, використовує технологію стикування, розроблену в Росії.

Ян Лі Вей у 2003 році став першим китайцем на орбіті: він здійснив 14 витків навколо Землі протягом 21 години на орбіті. Після нього в космос літали ще п'ятеро китайців, екіпажі складали від 1 до 3 чоловік).

Космічний корабель Shenzou подібний до російського "Союзу" (там також використовуються радянські технології), але загалом Shenzou більший і краще пристосований для тривалих орбітальних польотів.

наука Китай космос

Знак гривні
Знак гривні