Кремль висуне Януковичу ультиматум?

Президенту Україну Віктору Януковичу не вдасться умовити керівництво Росії надати Києву знижку на газ. Москва сформулювала безкомпромісну позицію до переговорів з президентом України: Росія не перегляне газовий контракт і готова судитися з Україною з цього приводу. Більше того, Януковичу буде запропоновано визначитися: або Україна вступає до Митного союзу і зберігає для себе російський ринок, або втрачає його.

"Настав момент істини. Він повинен зробити вибір, з ким він: з нами чи з Європою. На двох стільцях всидіти вже не вийде", - заявило джерело в Кремлі газеті "Комесант".

Янукович планує відвідати Москву з робочим візитом 24 вересня, щоб зустрітися з президентом Росії Дмитром Медведєвим. Дана зустріч є позаплановою. Спочатку у графіку двох президентів їх найближчий контакт був запланований на жовтень, однак провести зустріч було вирішено не чекаючи наступного місяця.

Відомо також, що до переговорів Медведєва і Януковича має намір приєднатися прем'єр-міністр Росії Володимир Путін. Час, виділений на російсько-українські переговори, наразі ще не обумовлюється і не лімітується.

На зустрічі сторони обговорять ціну на газ для України та інтеграцію країни до Митного союзу Росії, Казахстану і Білорусії. Москва безпосередньо пов'язує можливу знижку на газ з приєднанням Києва до союзу, або з одержанням контролю над прокладеним по українській території газопроводом.

У Києві неодноразово заявляли, що в МС вступати не хочуть і продавати трубу "Газпрому" не мають наміру, проте розраховують на досягнення домовленості. У разі відмови Москви знизити ціну на газ Київ має намір підняти питання про підвищення ставки за транзит російського палива.

Останнім часом лідери двох країн зробили ряд різких заяв на адресу один одного. Медведєв звинуватив українське керівництво в "утриманстві", а Янукович заявив, що газовий контракт з Україною був складений "ніби для ворога".

янукович росія політика

Знак гривні
Знак гривні