П'ять супутників Сатурна - на одному фото

Космічний апарат Кассіні 29 червня 2011 року зробив вражаючий знімок "околиць" планети Сатурн - у кадр потрапили відразу п'ять супутників цієї другої за величиною планети Сонячної системи. Сьогодні цей знімок опубликовала НАСА.

Найлівіше на знімку розташований Янус (діаметр 179 кілометрів). Супутник Пандора (81 км в діаметрі) знаходиться між кільцем А та токим кільцем F посередині знімка. Яскравий супутник Енцелад (504 км в діаметрі) можна побачити вище від центра фотографії. Наступний супутник, Рея (1528 км в діаметрі) "розрізана" правим краєм фотографії. Вище, частково затулений нею, знаходиться Мімас (396 км в діаметрі).

З усіх супутників до зонду Кассіні найближчою була Рея (1,1 млн км). Славнозвісні кільця Сатурна, які теж видні на знімку, розташовані позаду Реї та Мімаса, а Енцелад знаходиться за ними.

П'ять супутників, які потрапили на фотографію, є лише незначною частиною від потужної супутникової системи Сатурна, яка включає 62 небесних тіла (53 з них мають власні назви).

Кассіні – Гюйгенс (англ. Cassini-Huygens) — автоматичний космічний апарат, створений спільно NASA, Європейським космічним агенством та Італійським космічним агентством, що наразі досліджує планету Сатурн, кільця і супутники. Станція складається з двох основних елементів: безпосередньо станції Кассіні (англ. Cassini orbiter) і зонду Гюйгенс (англ. Huygens probe), призначеного для посадки на Титан. Кассіні – Гюйгенс було запущено 15 жовтня 1997 і він досяг системи Сатурна 1 липня 2004. Це перший штучний супутник Сатурна.

наука Фотографія астрономія

Знак гривні
Знак гривні