Прокачування газу по новому російському газопроводу значно дорожче транзиту Україною

Федеральна служба по тарифах (ФСТ) Росії затвердила розцінки на прокачування газу по новому магістральному газопроводу "Сахалін-Хабаровськ-Владивосток".
Nариф на транспортування газу по трубопроводу на Далекий Схід ($3,9 за тисячу кубометрів палива на 100 кілометрів) вищий, ніж вартість прокачування газу по Україні та за єдиною системою газопостачання "Газпрому". Вартість транспортування тисячі кубометрів газу по Україні становить зараз $2,89, а по трубі російського концерну - $1,78.

Згідно з розрахунками ФСТ, загальна величина витрат на транспортування по трубопроводу "Сахалін-Хабаровськ-Владивосток" становить 2250 рублів ($71.4) за тисячу кубометрів газу. Загальна протяжність газопроводу після завершення всіх робіт з його будівництва становитиме понад 1800 кілометрів, а пропускна спроможність - 30 мільярдів кубометрів газу на рік. Перша черга проекту була запущена в експлуатацію 8 вересня 2011 року.

Витрати на транспортування палива по газопроводу "Сахалін-Хабаровськ-Владивосток" будуть покриті з федерального бюджету, зазначає "Інтерфакс". "Газпром" отримуватиме зі споживачів оплату за тарифом ФСТ, а потім віддасть державі різницю між ціною реалізації газу та затвердженим тарифом.

У травні поточного року в газовому концерні повідомили загальну вартість газопроводу "Сахалін-Хабаровськ-Владивосток". Вона становить 467 000 000 000 рублів (14 мільярдів 827 279 655 мільйонів доларів, колосальна сума -прим.) у цінах 2009 року.

За допомогою далекосхідного газопроводу уряд Росії розраховує забезпечити паливом Хабаровський край, Сахалінську область і Примор'я, в тому числі до саміту АТЕС 2012 року. Крім того, по трубі газ буде транспортуватися з Сахаліну до країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

газ економіка україна росія

Знак гривні
Знак гривні