Приватна фірма готується запустити в космос супутник ультрамалих розмірів. На українській ракеті?

Компанія Axelspace повідомила 15 вересня про свої плани запустити ультрамалий супутник WNISAT-1. Замовником виступила фірма Weathernews Inc, яка за допомогою супутника буде стежити за новим судохідним маршрутом в Північному Льодовитому океані та оцінювати його безпечність для кораблів, що йдуть цим шляхом.

WNISAT-1 стане першим у світі ультракомпактним комерційним супутником, запущеним
приватною фірмою. Він має форму кубика 27х27х27 см та важить 10 кг. Супутник обладнаний камерами для видимого діапазону світла (роздільна здатність 500 м) та близького інфрачервоного випромінювання.

Орбіта супутника буде геосинхронною (при цій орбіті супутних проходить над певною точкою поверхні в один і той же місцевий сонячний час), висотою 600 км. Моніторинг Північного Льодовитого океану відбуватиметься приблизно раз на 90 хв. Кожен знімок покриватиме площу 500х500 км. Очікується, що супутник пропрацює 1-3 роки.

Цікаво, що супутник було розроблено фахівцями російського космодрому "Ясний" (Оренбурзька область). Цей космодром використовується для запуску ракетоносіїв українського виробництва "Дніпро" (конверсія балістичної ракети РС-18 ("Сатана")). З цього можна зробити висновок, що саме "Дніпро" виведе на орбіту цей ультрамалий супутник.

наука космос

Знак гривні
Знак гривні