Toyota представила у Франкфурті авто, що витрачає 2 л на 100 км і проїжджає 23 км на електротязі

Однією з найцікавіших прем'єр Франкфуртського автосалону, що проходить зараз у Німеччині, стала Toyota Prius третього покоління. Одна з модифікацій цього гібридного (з подвійним рушієм - бензиновим та електричним) авто, на відміну від усіх попередніх версій, має можливість підзаряджати батареї не лише від власного двигуна внутрішнього згоряння, але й від зовнішнього джерела електроструму.

Літій-іонна батарея ємністю 4,4 квт-год дозволяє гібридомобілю проїжджати виключно на електротязі 23 кілометри - цього має цілком вистачити для коротких поїздок у містах. Коли енергію батареї вичерпано, вмикається бензиновий двигун, який рухає автівку, а батарея підзаряджається як від нього, так і завдяки рекуперації - коли під час гальмування кінетична енергія не розсіюється у вигляді тепла, як в традиційних авто, а знову перетворюється в електроенергію.

Попереднє покоління "Пріусів" також могло проїждати кілька кілометрів "на електриці", але на дуже короткі відстані та на невисоких швидкостях. Про темпи прогресу батарейних технологій, втілених у Prius, свідчить хоча б те, що нова 4,4 квт-год батарея важить 80 кг, а попередня ємністю 1,3 квт-год - 42 кг. Повністю зарядити батарею можна за 1,5 години від звичайної побутової розетки. Таким чином, власники цього авто, які живуть в радіусі 20 км від роботи і мають там "доступ до розетки", цілком зможуть обійтися без бензину.

Завдяки гібридному рушію Prius третього покоління має витрату пального 2 л/100 км - наразі це рекордний показник для гібридів із можливістю підключення до електромережі. При цьому машина не втратила у ходових якостях: до 100 км/год вона розганяється за 10,7 секунд і має максимальну швидкість 179 км/год.

Для України вихід нової Toyota Prius цікавий перш за все тим, що ці гібриди попереднього покоління у нас продаються. Схоже, саме Prius має шанси стати першим автомобілем на електротязі (хай частковій), який потрапить на наш ринок. Правда, під питанням залишається ціна і доступність. У США Prius коштуватиме 26-27 тисяч доларів із урахуванням податкових пільг, передбачених для екологічних автомобілів. У нас ціна прогнозовано буде суттєво вищою. Наразі нічого не відомо про плани продажів нових Prius в Україні, але досить високий обсяг виробництва цих машин (50 тисяч), запланований на наступний рік, дає певні підстави для оптимізму.

екологія технології автомобілі

Знак гривні
Знак гривні