Оголошено переможців конкурсу Астроном-фотограф року

Королівська обсерваторія Грінвіча (Великобританія) проводить конкурс серед фотографів на найкраще аматорське фото космічних об'єктів. Наводимо роботи, що зайняли перші три місця.

Перше місце: Юпітер та його супутники Іо та Ганімед. Автор - Дем'єн Піч (Damian Peach)

Фото зображує найбільшу планету Сонячної системи - Юпітер. Видно плями та смуги на його поверхні - ознаки бурхливої атмосферної діяльності. Знизу зліва - Іо, найближчий до Юпітера супутник та найбільш геологічно активний об"єкт Сонячної системи (його оранжево-червоний колір утворений потоками сірчаної лави). Ганімед - найбільший супутник у Сонячній системі, складається з каміння та водяної криги. Об"єкти були сфотографовані окремо, а потім зведені в композитне зображення.

Друге місце - фото Чумацького шляху. Автор - Tunç Tezel (Туреччина).

На фото зображено рукав нашої галактики на фоні тропічного пейзажу Островів Кука. Наше Сонце знаходиться в цьому галактичному диску на відстані двох третин від центру, тому ми бачимо цю частину галактики як яскраву смугу, що перетинає небо, - Чумацький шлях. До складу нашої галактики входять мільярди зірок.

Третє місце - залишки наднової зірки Вела. Автор - Марко Лоренці (Marco Lorenzi )

Складна структура на знімку - це залишки вибуху наднової зірки, яка в багато разів масивніша за наше Сонце. Вибух, що перетворив її на газову хмару, стався 10 тисяч років тому. Тлом служить Чумацький шлях. Розжарений газ та уламки, що розлітаються від місця вибуху, займають на земному небі площу в двадцять разів більшу за площу повного Місяця.

наука Фотографія астрономія

Знак гривні
Знак гривні