Росія шукає винних у втраті трьох супутників ГЛОНАСС

Президент Росії Дмитро Мєдвєдєв доручив голові контрольного управління своєї адміністрації Костянтину Чуйченку і генпрокурору Юрію Чайці перевірити витрачання коштів на програму ГЛОНАСС. Про це повідомила журналістам прес-секретар російського президента Наталія Тімакова.

Мєдвєдєв також зажадав "провести перевірку втрати трьох супутників угрупування ГЛОНАСС і представити йому пропозиції про відповідальність осіб, причетних до подій".

5 грудня три супутника ГЛОНАСС-М після невдалого старту затонули в несудоплавному районі Тихого океану неподалік Гавайських островів. Як повідомляли джерела в ракетно-космічній галузі, ракета-носій "Протон-М", яка повинна була вивести космічні апарати на орбіту, після запуску з Байконура відхилилася від курсу на 8 градусів.

Однак офіційно причини невдачі поки не названі. У Роскосмосі заявили, що затонулі супутники були виведені "на нерозрахункову орбіту" внаслідок невстановленого збою. У прес-службі ГКНПЦ імені Хрунічева відзначили лише, що старт "Протона-М" пройшов у штатному режимі, однак космічні апарати на задану орбіту виведені не були.

Фахівці намагаються встановити, що саме сталося під час запуску. У Роскосмосі створена комісія з виявлення причин події. Про розмір шкоди, заподіяної втратою трьох супутників, не повідомлялося. Між тим, у серпні 2010 року прем'єр-міністр Росії Володимир Путін пообіцяв, що протягом півтора років у розвиток ГЛОНАСС буде вкладено ще близько 48 мільярдів рублів.

Якщо б супутники були виведені на орбіту, як планувалося, формування російського супутникового угруповання ГЛОНАСС до кінця 2010 року було б завершено.

Станом на 5 грудня 2010 року в складі орбітального угрупування системи ГЛОНАСС числяться 26 супутників. З них 20 використовуються за цільовим призначенням, два знаходяться в орбітальному резерві, а чотири тимчасово виведені на техобслуговування. Для безперервного прийому сигналу на всій території Росії необхідно не менше 18 справних супутників, а для глобального охоплення - 24 працюючих апарати.

ТСН

космос технології росія аварія

Знак гривні
Знак гривні