В Чернівцях підприємці взяли штурмом кабінет мера

Близько двох тисяч підприємців з усіх чернівецьких ринків з самого ранку пікетували міську раду. Вимога одна: аби народні обранці нового скликання прийняли їхнє звернення до президента - ветувати Податковий кодекс.

“Ми вийшли сьогодні для того, щоб передати звернення депутатам міської ради, яке вони повинні надіслати президенту – ветувати податковий кодекс”, - сказала підприємець Ольга Григоряк.

Торговці наголошують, що готові платити податок, але лише такий, що відповідає їхнім виторгам.

“Я не проти платити більше за патент. Але первинні документи. Звідки нам їх взяти? Бухгалтерський облік. Вже один раз від того обліку пішли, - обурився підприємець Віктор Костецький. - Взимку торгівля, наприклад 600-800 гривень. А державі треба буде ці гроші віддати. Люди залишаться без робочих місць. Ми не проти, якщо хоча б одне підприємство запрацювало у Чернівцях, люди готові піти на роботу. За 1000-1500 гривень. Хай відкриють робочі місця для нас”.

Згодом мітингувальники дізнались, що сесія завершилась без розгляду їхніх вимог і захотіли побачити міського голову. Та замість мера до підприємців вийшли керівники фракцій. Далі - депутати із представниками від підприємців вирішували, що робити: скликати позачергову сесію, підписуватись під зверненням підприємців, чи самим викликати міського голову. У результаті, зустріч з міським головою таки відбулась. Микола Федорук повідомив, що мітинг несанкціонований, сесія завершилась швидко, бо вирішували лише організаційні моменти.

Щодо питання підприємців міський голова запропонував свій варіант: “Ви формулюєте пропозиції у робочу групу, яку очолює віце-прем’єр. Керівники фракцій підписують і я сьогодні це направляю до Києва”, - наголосив Федорук.

Підприємців таке рішення не задовольнило, вони знову вимагали зустрічі із мером та негайного проведення позачергової сесії, що б підтримала їхнє звернення до президента. Десяток торговців навіть увійшли до кабінету Федорука, щоб поспілкуватись особисто. Та міського голови там не було. Згодом мер все ж вийшов до мітингувальників, порадивши чітко викласти свої вимоги, які, мовляв, підпише та відправить уряду. Після цього більшість мітингувальників розійшлась.

Нагадаємо, подібні акції відбуваються у багатьох містах України. Зокрема, на ринках Харкова у четвер оголошено страйк. З проханням не працювати 25 листопада до всім підприємцям і торговцям на ринках звернулася Харківська міська організація Спілки підприємців.

Найбільш масштабна акція проходить у Києві. На головній площі столиці збираються тисячі представників малого та середнього бізнесу з різних регіонів України. Люди стоять з плакатами, вимагаючи вимагали відставки Верховної Ради.

За деякими даними, підприємців з регіонів намагаються не пустити в Київ.

Gazeta.ua

чернівці КАТ протест податки

Знак гривні
Знак гривні