Американці планують через 8 років зависнути над темною стороною Місяця

Компанія Lockheed Martin - один з основних підрядників NASA - розробляє місію, в рамках якої до зворотної сторони Місяця буде відправлений космічний корабель з людьми на борту. Його запуск намічений на 2016-2018 роки, пише портал Space.com.

Місія отримала назву L2-Farside Mission (у перекладі з англійської це означає "L2-місія до темної сторони Місяця"). Абревіатура L2 відповідає назві так званої лагранжевої точки 2 системи Земля-Місяць - області космічного простору, перебуваючи поруч з якою корабель (і будь-який інший об'єкт невеликої маси) може нерухомо "висіти" над однією точкою місячної поверхні.

В якості космічного корабля Lockheed Martin планує використовувати апарат "Оріон", який розроблявся для місячної програми США, згорнутої в лютому 2010 року. Астронавти, що знаходяться на борту, будуть спостерігати за роботою роботів на поверхні Місяця і контролювати їх дії.

Планується, що екіпаж буде перебувати в космосі протягом місяця. Як відзначають представники компанії, в ході місії L2-Farside Mission вони зможуть вивчити можливості людей переносити умови далекого космосу протягом відносно тривалого часу (місія триватиме приблизно втричі довше, ніж місячні місії "Аполлонов"), однак без серйозного ризику для їхнього здоров'я. Також дослідники зможуть протестувати системи безпеки "Оріон", які в перспективі можуть використовуватися і для більш тривалих польотів. Також в ході L2-Farside Mission будуть перевірені наслідки більш швидкого входу в атмосферу для людей і корабля (в середньому, швидкість буде на 40-50 відсотків вище, ніж при поверненні з навколоземної орбіти).

На думку представників Lockheed Martin, місія L2-Farside Mission буде корисною для розробки більш глобальних майбутніх космічних подорожей, зокрема, висадки людей на поверхню астероїда і польоту на Марс. Ці дві мети названі в числі основних пріоритетів нової американської стратегії освоєння космосу. Місія до астероїда попередньо заплановано на 2025 рік, а пілотований політ на Марс - на 2030 рік.

Лента.ру

наука технології космос

Знак гривні
Знак гривні