Між Північною та Південною Кореями - війна?

Північна Корея веде масований артилерійський обстріл південнокорейського острова Великий Енпхендо в Жовтому морі. Зруйновано не менше 60 будинків, є поранені.

Південнокорейські війська приведені у вищий ступінь бойової готовності, на західне узбережжя країни перекинуті винищувачі F-16. У підземному бункері в Сеулі на надзвичайне засідання зібралася президентська рада.

Збройні сили Корейської Народно-Демократичної Республіки у вівторок о 14.34 за місцевим часом (8.34 мск) без оголошення причин почали артилерійський обстріл південнокорейського острова Великий Енпхендо у Жовтому морі.

По південнокорейському острову було випущено не менше 200 артилерійських снарядів, багато з яких потрапили на територію військової бази, розташованої на південному краї острова. Не менше 60 будинків зруйновано, поранення отримали принаймні шість осіб, двоє морських піхотинців загинуло.

«Південнокорейські війська негайно відкрили у відповідь вогонь для самозахисту», - йдеться в офіційному повідомленні Міноборони Південної Кореї. Південнокорейці відповіли 80 артилерійськими залпами з материкової частини Північної Кореї. Населення Те-Енпхендо (близько 1300 осіб, в основному сім'ї рибалок) евакуйовано в бункери. Як передає південнокорейський телеканал YTN, в даний час на острові спостерігається чотири великі осередки пожеж, електрика відсутня.

Війська Південної Кореї приведені у вищий ступінь бойової готовності - наступний рівень означає повномасштабні військові дії.

На західне узбережжя країни, в тому числі і на Енпхендо, перекинуті винищувачі F-16. Уряд Південної Кореї зібралося на надзвичайне засідання. Радники і помічники президента Лі Мен Бака також зібралися в екстреному порядку - у підземному бункері в столиці країни Сеулі.

П'ять південнокорейських островів у Жовтому морі - Великий і Малий Енпхендо, Пеннендо, Великий і Малий Чхондо - лежать значно північніше 38-ї паралелі, яка, за умовами припинення вогню 1953 року, визначена як розділова лінія між двома корейськими державами. Офіційний Пхеньян не оскаржує територіальну приналежність островів, однак не визнає «північну розділову лінію» - уявну межу, що розділяє води півночі і півдня, яка проходить вздовж північнокорейського узбережжя.

корея війна

Знак гривні
Знак гривні