Підприємці подають в суд на кодекс Азарова-Тігіпка (КАТ)

Українські підприємці не мають наміру працювати за новим Податковим кодексом. Асамблея громадських організацій малого та середнього бізнесу закликала підприємців бойкотувати його та заявила, що вже готує позови до суду.

Представники малого та середнього бізнесу стверджують, що Податковий кодекс депутати ухвалювали всупереч Конституції України. Зокрема, серед головних закидів згадується те, що не вислухали думки людей, яким працювати за цим законом.

Голова координаційної ради громадської організації підприємців "Край" з Хмельницька Олександр Супрунок каже, що підприємці мають намір відстоювати в суді своє право нормально вести бізнес в Україні і готові дійти навіть до Європейського суду з прав людини.

"Вони приймають Податковий кодекс з порушенням. Хочуть його запровадити вже з 2011 року. Але ми покажемо їм, що таке народ, Ми будемо бойкотувати, не платитимемо податків за ним і не будемо визнавати цей кодекс", - наголосив Олександр Супрунок.

Також він прогнозує, що після нового року підприємці масово закриватимуть свій малий бізнес, більшість перейде працювати в тінь, хоча дехто намагатиметься працювати в правовому полі, втім «вижити» їм буде важко. Олександр Супрунок зауважив, що підприємці бояться не скільки підвищеної податкової ставки чи інших новацій. За його словами, підприємців лякають збільшені повноваження фіскальних органів, які можуть безконтрольно перевіряти підприємців, вилучати в них товар чи майно, що призведе до збільшення корупції податкових органів.

Натомість Михайло Бродський, голова Держкомпідприємництва й один з розробників нового Податкового кодексу наголошує, що 90% бізнесу в Україні нині перебуває в тіні.

Нагадаємо, у четвер, 18 листопада, депутати Верховної ради прийняли у другому читанні і в цілому новий Податковий кодекс. При цьому голова Верховної ради Володимир Литвин зазначив, що "в процесі оформлення цього закону" його буде розділено на 2 – Податковий кодекс і на закон, який стосується внесення змін до інших законів України у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу.

Раніше до цього Верховна рада не врахувала вимоги малого бізнесу й опозиції щодо спрощеної системи оподаткування.

У день прийняття документу, під стінами Верховної ради зібралися близько трьох тисяч учасників акції протесту.

ТСН

протест податки суд

Знак гривні
Знак гривні