27 листопада запалімо свічку в пам'ять про жертв Голодомору

Учасники Громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні закликали усіх людей доброї волі, незалежно від національності, громадянства та віросповідання, усіх, хто поділяє біль та скорботу українського народу, 27 листопада о 16 годині запалити свічку пам'яті за душі тих, хто став жертвою Голодомору.

Про це повідомили в Центрі досліджень визвольного руху.

Учасники громадського комітету звернулися до церков та релігійних організацій України з проханням провести молитовні заходи, взяти участь у жалобних заходах із вшанування пам'яті Голодомору-геноциду.

Громадський комітет закликав журналістів виявити громадянську позицію, закликати українців запалити свічку пам'яті 27 листопада о 16 годині, активно висвітлити історію Голодомору-геноциду, опублікувати історичні матеріали та архівні документи, показати документальні фільми, зробити тему Голодомору-геноциду провідною у випусках газет (журналів), на телебаченні, радіо та Інтернет упродовж поминального тижня і 27 листопада.

Громадський комітет звернувся до політичних партій, громадських організацій та інших інституцій громадянського суспільства на аполітичній основі, за відсутності партійної чи іншої символіки, під національними прапорами із траурними стрічками в Києві та на місцях приєднатися до акції «Голодомор'32–33 — це геноцид. Пам'ятаємо» 27 листопада 2010 року.

Громадський комітет нагадує, що вслід за Україною низка країн світу визнали Голодомор 1932—1933 років в Україні геноцидом. Натомість Президент України Віктор Янукович заперечив, що масове вбивство українців голодом у тридцятих роках було геноцидом. Громадськість переконана: остаточне і безповоротне засудження злочинів тоталітарного режиму в Україні, і найбільшого з них — геноциду 1932—1933 років, — запорука нашого незалежного демократичного майбутнього.

Нагадаємо, 17 листопада у стінах Києво-Могилянської академії відбулося засідання новоствореного Громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору, на якому затверджено план всеукраїнських заходів до Дня пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні під загальною назвою «Голодомор'32–33 — це геноцид. Пам'ятаємо»,

До складу Громадського комітету увійшли знакові постаті в громадському, мистецькому та духовному житті, історики, філософи, науковці та представники академічних установ: Ольга Богомолець, Іван Вакарчук, Іван Васюник, Василь Вовкун, Володимир В'ятрович, Анатолій Гайдамака, Дмитро Гнатюк, Петро Гончар, Іван Дзюба, Іван Драч, Євстратій (Зоря), Андрій Жолдак, Микола Жулинський, Євген Захаров, Євген Золотарьов, Геннадій Іванущенко, Сергій Квіт, Андрій Когут, Роман Круцик, Ніла Крюкова, Станіслав Кульчицький, Неля Лавриненко, Олександр Максимчук, Ніна Матвієнко, Марія Матіос, Василь Марочко, Дмитро Павличко, Олекса Петрів, Мирослав Попович, Олег Рибачук, Стефан Романів, Євген Сверстюк, Михайло Свистович, Володимир Сергійчук, Євген Станкович, Лесь Танюк, Ігор Юхновський.

голодомор історія

Знак гривні
Знак гривні