Росcія жжОт! У Пензі спалять шкільні зошити, що прославляють нацистських асів

У Пензі буде спалено тираж шкільних зошитів, на обкладинках яких вихваляються бойові заслуги німецьких льотчиків, що збивали радянські літаки під час Другої Світової війни. Про це РІА Новини повідомили в Генпрокуратурі Росії.

Деякий час назад в магазини Пензи надійшли шкільні зошити, що стали причиною гучного скандалу. Передню обкладинку зошита прикрашало зображення сучасного російського винищувача, а на задній була розміщена "історична довідка", згідно з якою в роки Другої світової війни в небі панували льотчики нацистської Luftwaffe.

Тираж зошитів був спішно вилучений із магазинів, а фабрикою "Маяк", що випустила зошити, зацікавилася прокуратура Пензенської області. За словами виробника, оформлення зошитів було замовлено в дизайнерській студії. Співробітниця рекламного агентства "Аліго" Людмила Аблізіна заявила, що дизайнери не впоралися з авіаційною темою: "Історію світової авіації не змінити, а в даному випадку був використаний сухий історичний факт, який не може бути пропагандою".

Однак, на думку істориків, перевага Luftwaffe була не настільки очевидною. Провідний спеціаліст Пензенського краєзнавчого музею Геннадій Тамбовцев пояснив, що німці вели рахунок не збитим літакам, а виведеним з ладу моторам. "Якщо німці збивали бомбардувальник, у якого 4 мотори, то за кількістю збитих моторів льотчику зараховувалися 4 збитих літаки", - розповів Тамбовцев.

У прокуратурі запросили зразки зошитів, що "прославляють" Luftwaffe. Після всебічного дослідження, проведеного істориками та представниками міністерства освіти регіону, прокуратура вирішить, чи залучати виробників зошитів до відповідальності. Що ж до самих зошитів, то їх спалять.

Варто зазначити, що це не перший історичний ляп на тему Другої світової війни, що стався в Росії на рекламній ниві. І не найдикіший. Так, цього року в Пермі до Дня перемоги випустили календар на честь 65-ї річниці перемоги над фашистською Німеччиною. Лише одна з шести використаних в календарі фотографій зображала радянського солдата - на всіх інших були бійці Вермахту.

Аналогічний казус стався в Ухті - на плакаті з гаслом "Дєнь вєлікой побєди" було розміщено відоме фото есесівця з гранатою.

фріки війна історія росія

Знак гривні
Знак гривні