Поляки прочиняють нам двері у Європу: журналісти розпочали кампанію за скасування віз для українців

Журналісти впливового польського видання Rzeczpospolita розпочали публічну кампанію у Польщі за скасування віз для громадян України. На думку польських газетярів, Варшава має вимагати від керівників Європейського Союзу рішучих кроків, першим з яких має стати скасування віз для громадян України.

Про це пише ZIK.

«Ми повинні, як через солідарність з українським народом, який пробує, як ми колись, вирватися з-під контролю Москви, так і через наш власний, польський, інтерес, вимагати від керівників Європейського Союзу рішучих кроків. Першим повинна стати декларація про скасування віз для українців. Ми повинні дати їм можливість легше подорожувати країнами ЄС», – йдеться у заяві газети.

У виданні наголошують, хтось говоритиме, що «в епоху масової міграції з країн Африки до Європи, це відкриття чергової скриньки Пандори, що це небезпечно для соціального спокою у ЄС».

«У нас немає сумнівів, що це помилкова позиція. Українці були і є європейцями. Те, що їхня країна не є членом ЄС, це тільки наслідок трагічної історії цієї країни. Сьогодні у нас є шанс, щоб усунути цю несправедливість, допомогти їм здобути незалежність», – переконані журналісти.

Вони запевняють, що скасування віз для громадян України не означатиме якусь революцію на кордонах ЄС. Польща, як країна на кордонах ЄС, гарантуватиме їх надійність, і в той же час це звільнить українців від принизливої процедури отримання віз до кращого світу.

«Такий жест був би чітким сигналом для українців, доводячи їм щирість намірів Брюсселя у справі майбутнього приєднання України до ЄС. Він зміцнив би переконаних, і переконав тих, хто не визначився. Бо запевнень про солідарність чи повагу до українського народу не вистачає», – йдеться у зверненні.

Газета підкреслює, «якщо Захід програє битву за Україну, то підтвердить свою геополітичну слабкість і заперечить власні запевнення про моральну силу Європи».

Журналісти додають, що мають рацію і ті, хто каже, що Україна за власним бажанням віддалилася від Заходу.

«Але зараз не час на пошук винних та ворожнечу. Ситуація, яка склалася, стосується принципових моментів: нашого авторитету, солідарності, дружби і вірності. І – можливо, найголовніше – нашої безпеки.

Тому польські політики в ці дні повинні об’єднати свої зусилля, підтримуючи європейські прагнення українців. Оптимістичними в цьому сенсі є слова прем’єр-міністра Дональда Туска, який закликав до єдності і подякував Ярославу Качинському за візит до Києва. Це також наш іспит. Якщо ми його здамо добре, то зміцнимо позиції Польщі у Європі і додамо в очах партнерів зі Сходу», – переконані поляки.

А інший польський засіб масової інформації Gazeta Wyborcza організувала проект «Ми з вами» для підтримки українців.

Про це йдеться на її офіційній сторінці у Facebook.

Журналісти розмістили посилання на зображення українського прапору з фразою «Ми з вами», і закликали поляків долучитись до акції. Люди мають стягнути цю картинку і сфотографуватись з нею, а пізніше надіслати світлину в редакцію.

З отриманих фото газета зробить відео, таким чином підтримавши українців.

солідарність Євромайдан польща

Знак гривні
Знак гривні