Західна преса: Януковича розчарувала зів’яла морквина Євросоюзу

Україна не підпише угоду про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі. «Проводячи вкрай делікатну операцію, Брюссель погано розрахував. У результаті Росія за допомогою палиці зуміла наполягти на своєму, а Європа з її зів'ялої морквиною повинна відчувати сором до наступного разу», - пишуть ЗМІ. Українська опозиція звинувачує президента у «зраді» і вбачає підстави для імпічменту».

Україна не підпише угоду про асоціацію з ЄС на саміті, який відбудеться у Вільнюсі 28-29 листопада, повідомляє Le Temps. Започаткований чотири роки тому процес припинено 21 листопада розпорядженням прем'єр-міністра країни Миколи Азарова. За кілька годин до цього Верховна Рада відхилила законопроект, що дозволяє відпустити Юлію Тимошенко на лікування за кордон.

Лідер опозиції Арсеній Яценюк звинуватив Януковича у «зраді». За його словами, рішення глави держави «є підставою для імпічменту президенту і відставки уряду».

«Це величезне розчарування для українців, які, згідно з даними опитувань, в більшості своїй виступають за зближення з ЄС, - сказав виданню політолог German Marshall Fund Майкл Лі. - Населення побачило, що політична еліта поставила власні інтереси вище інтересів країни». Експерт пояснює, що «російська допомога, на відміну від європейської, надається без будь-яких вимог до ефективності управління». На його думку, українське керівництво прорахувалось, не прийнявши простягнуту Європою руку.

Весь цей час Москва не переставала чинити тиск на Київ і навіть прийняла ряд каральних заходів, щоб відбити у нього бажання зближуватися з Європою, йдеться в статті. Бажання Володимира Путіна утримати Україну в зоні впливу продиктовано не тільки її економічним потенціалом – існує, наприклад, договір, що дозволяє Росії зберегти в Севастополі Чорноморський флот, зазначає автор.

Віктор Янукович так і не зміг наважитися відпустити на свободу свого давнього супротивника Юлію Тимошенко, пише Беньямін Біддер в Der Spiegel. Урядова фракція в парламенті відхилила всі шість законопроектів, які дозволили б відправити її на лікування за кордон. Трохи пізніше український уряд ухвалив рішення призупинити асоціацію з ЄС.

Для Москви провал «закону Тимошенко» і підписання договору про асоціацію з ЄС є подвійною перемогою в боротьбі за Україну. Росія, йдеться в заяві прес-секретаря російського президента, «вітає бажання України удосконалювати і розвивати торговельно-економічну співпрацю з РФ».

«Росія давно хоче бачити Україну в Митному союзі разом з Білорусією і Казахстаном, - коментує журналіст. - Протягом останніх тижнів Кремль то вабив Київ знижками на газ, то погрожував новими ввізним митом для українських товарів і жахливими наслідками для української економіки, якщо буде взятий курс на євроінтеграцію».

«Протягом багатьох місяців Україна – наполовину проросійська, наполовину прозахідна – була в центрі протистояння між Брюсселем, Москвою і Києвом, - пише Corriere della Sera. - Європа пропонувала історичну угоду про асоціацію, Путін реагував найсильнішим економічним тиском на українського президента, Янукович намагався отримати максимум можливого від однієї і іншої сторони».

«Рішення, оголошене в Києві, є точним і прагматичним вибором, - вважає автор статті. - Україна не збирається звалювати на себе весь тягар ворожої Росії, в той час як Європа буде «компенсувати» на Сході свої втрати. Що стосується небезпечної суперниці Тимошенко, то краще її тримати за ґратами поблизу. В Україні, з її безперервними внутрішніми чварами, опортунізм Януковича нікого не здивував».

«Таке враження, - продовжує автор статті, - що Брюссель провів вкрай делікатну операцію, але при цьому погано прорахував. «Українське питання» довірили вирішувати полякам і прибалтам, затятим прихильникам асоціації, в той час як у Берліні, Парижі та Римі задавалися питанням про те, кому завтра належить «платити за українським рахунком». У результаті Росія за допомогою палиці зуміла наполягти на своєму, а Європа з її зів'ялої морквиною повинна відчувати сором до наступного разу, якщо такий ще трапиться».

У четвер розбилися надії ЄС розширити свій вплив на схід допомогою широкого партнерства з Україною, пише The Wall Street Journal. Київ призупинив підготовку до угоди про асоціацію з ЄС і зажадав відновити торгові зв'язки з Росією та іншими колишніми радянськими республіками. Схоже, Україна відійшла від ідеї пакту з ЄС в умовах посилення економічного і словесного натиску Москви.

«Українські офіційні особи заявили, що фінансова допомога і торгові преференції, запропоновані Брюсселем, недостатньо великі, щоб компенсувати різкий економічний спад від обмежень, введених Росією», - йдеться в статті.

«В економіці України проблеми, а європейці нас в даний момент не чують», - сказав Володимир Олійник з «Партії регіонів».

Офіційні особи ЄС заявили, що будуть як і раніше ратувати за зв'язки з Україною, якщо Київ налаштований дружити з Європою. «Але без України програма ЄС «Східне партнерство» – кампанія щодо зміцнення зв'язків з колишніми територіями СРСР – під ще більшим сумнівом», - пишуть журналісти, нагадуючи, що раніше від угоди з ЄС відмовилася Вірменія.

Євросоюз застерігає, що новий шанс на асоціацію представиться Україні лише через роки, і спішно намагається розробити заходи економічної допомоги, які допомогли б Києву витримати удар у Москви.

«ЄС вже вжив заходи, щоб допомогти Україні в майбутньому отримувати газ від членів блоку. Для України приготовлені 610 млн євро, якщо вона підпише угоду з МВФ про кредит. ЄС також готовий надавати Україні 300 млн євро на рік в якості допомоги в рамках «програм сусідства». Сума може бути збільшена, якщо Україна зробить подальші кроки до демократії та верховенства закону», - пишуть автори статті, але підкреслюють: на думку українського уряду, МВФ вимагає забагато болючих кроків.

The New York Times підкреслює, що внутрішня політика України багато в чому обумовлена відносинами з Росією, і багато хто вважає, що президент Янукович в першу чергу враховує вплив своїх рішень на перспективи переобрання в 2015 році. Політична база Януковича – це в основному російськомовні східна і південна частини країни, які в цілому підтримують зближення з Росією.

У той же час Україна зіткнулася з серйозними економічними проблемами, їй потрібні значні кредитні вливання, констатує кореспондент, а ці проблеми напевно б посилилися у разі введення Росією обширних торгових санкцій в якості відплати за підписання угод з Європою.

У четвер кілька сотень протестуючих зібралися на Майдані Незалежності в Києві, повідомляє автор статті. Несучи європейські прапори, вони викрикували: «Україна – це Європа!».

За матеріалами InoPressa.

єс євросоюз янукович росія політика Євромайдан світ

Знак гривні
Знак гривні