Вся справа в невістці. Росія звинувачує Європу у тиску на Україну

Європейський союз чинить тиск на країни "Східного партнерства", ставлячи їх перед вибором між Росією і європейською інтеграцією, заявив у вівторок, 19 листопада голова МЗС РФ Сергій Лавров.

"Якщо вже порівнювати цю нашу чесну і товариську позицію з тим, що роблять деякі представники Європейського союзу, то, напевно, з того боку, виявляється достатньо безпардонний тиск на фокусну державу, і робиться заява типу - ви повинні обирати: або назад у темне минуле, або з нами у світле майбутнє", - передає слова Лаврова ZN.UA.

Сергій Лавров

За його словами, "ніхто ніколи з Євросоюзу не вимовив тієї фрази, з якої ми починаємо виклад своєї позиції щодо "Східного партнерства". "Це суверенний вибір кожної конкретної держави. Жоден чиновник такої фрази не вимовив. Вони кажуть: ви повинні зробити вибір, але вибір на користь Євросоюзу, інакше буде погано", - зазначив він.

Україна має намір підписати Угоду про асоціацію з Європейським союзом. Питання підписання цього документа будуть розглядати на саміті "Східного партнерства", який відбудеться 28-29 листопада у Вільнюсі.

Разом з тим українська влада неодноразово заявляла, що країна зацікавлена у більш глибокій економічній взаємодії з державами євразійського простору, зокрема з Митним союзом, куди входять Росія, Білорусь і Казахстан.

Зі свого боку представники Росії висловлюють сумнів у доцільності підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС.

Більше того, за даними джерел ZN.UA, президент РФ Володимир Путін поставив жорстку умову: тільки "повний стоп", тільки Митний союз - причому, не на словах і обіцянках, а за повною процедурою входження, причому, до виборів 2015 року.

єс росія політика митний союз руський мір тиск Європа

Знак гривні
Знак гривні