Битва за Галичину. Влада кинула на непокірні області свої найодіозніші кадри

Гучні призначення нових губернаторів у Львівській та Івано-Франківський областях дають підстави підозрювати, що влада таким чином готує підґрунтя для забезпечення собі перемоги на президентських виборах у 2015 році. Голосування з висловлення недовіри новому львівському губернаторові покаже, чи вдасться опозиції зупинити «біло-блакитну» експансію на Західну Україну.

Про політичні колізії на Галичині пише Ольга Лукінова, Коментарі.

Відразу ж після призначення одіозного генерал-майора міліції Олега Сала губернатором Львівської області три опозиційні сили - «Батьківщина», УДАР і «Свобода» - почали терміновий збір підписів про включення до порядку денного наступного пленарного засідання Львівської облради питання про висловлення йому недовіри. Крім цього, спільну заяву з вимогою звільнити Сала з посади губернатора оприлюднили іще шість партій: Народний Рух України, Українська Народна партія, Конгрес українських націоналістів, «Собор», Республіканська християнська партія і « Україна соборна » (НРУ та УНП мають свої фракції в обласній раді). Висловити недовіру Салу депутати планують уже на найближчій сесії 12 листопада.

Варто відзначити, що за останні 3,5 роки на Львівщині вже змінилося 5 губернаторів. І Сало аж ніяк не перший, кого опозиція мала намір відправити у відставку за такою схемою. Зокрема «регіоналу» Василю Горбалю депутати намагалися висловити недовіру двічі. Першого разу не знайшлося достатньої кількості голосів, а другого проголосувало трохи більше половини депутатів, проте суд визнав, що народні обранці перевищили свої повноваження. А для того, щоб двома третинами голосів звільнити з посади Михайла Костюка, не вистачило лише двох «за» - проголосувало 74 депутати із 104-х. Тому такий результат також не мав юридичної сили.

На сьогодні три опозиційні партії сукупно мають 65 депутатів із 116 в обласній раді, ще 13 голосів можуть дати Рух та УНП. Теоретично у опозиції є шанс відправити Сала у відставку. У разі висловлення недовіри двома третинами голосів (78 голосів), Президент, відповідно до ст. 118 Конституції, повинен прийняти рішення про його відставку. Разом із тим, як розповіло джерело в обласній раді, зараз влада веде активну роботу з окремими депутатами від опозиції, щоб зірвати голосування. Однак і в опозиції налаштовані рішуче. Депутати від «Батьківщини», «Свободи» та УДАРу отримали жорстку вказівку з Києва - у разі неголосування з даного питання будуть серйозні санкції, аж до виключення з фракції. Побічно цю інформацію підтвердив голова фракції «Свобода» Андрій Холявка, заявивши, що фракція голосуватиме відкрито, тобто показуватиме свої бюлетені для таємного голосування. Він також зазначив, що «Свобода» наполягатиме, щоб питання висловлення недовіри голові ЛОДА розглядали першим на засіданні сесії. Сам же Сало через невідкладні справи в Кабміні на сесію не прийде.

Слід зазначити, що, посадивши одіозного Сала в губернаторське крісло, «регіонали» з´ясують для себе відразу кілька речей. З одного боку, перед вирішальною битвою-2015 вони проведуть ревізію опозиційних активів у ворожій їм Галичині. А у випадку якщо опозиція провалить голосування, то іміджеві втрати для неї неминучі, як і подальше розчарування й апатія опозиційного електорату.

Разом із тим, розігруючи такий сценарій, влада затіяла досить ризиковану гру.

Якщо опозиції все ж таки вдасться зібрати дві третини голосів для відставки львівського губернатора, тоді така сама схема може бути використана і в інших областях, де опозиційні партії в сукупності мають переважну більшість в обласних радах.

Зокрема однією з гарячих точок для «біло-блакитних» може стати Івано-Франківська область, де Президент 7 листопада призначив новим губернатором головного обласного «регіонала», бізнесмена Василя Чуднова замість Михайла Вишиванюка, який обіймав цю посаду з 2010 року. Варто відзначити, що старий партократ Вишиванюк (був головою ОДА за часів Леоніда Кучми з 1997 по 2005 рік) сколотив під себе близько 30 «багнетів» в облраді, і таким чином йому вдавалося лавірувати між різними групами впливу і всидіти в губернаторському кріслі так довго. Проте останнім часом він став занадто самостійним, що і стало головною причиною його звільнення. Що ж до Чуднова, експерти вважають, що він був призначений з прицілом на 2015 рік, і його основне завдання, як і у випадку з Салом, - будь-що забезпечити результат Віктора Януковича на президентських виборах. Разом із тим, на сьогодні «Батьківщина», «Свобода», УДАР і деякі інші опозиційні партії мають 84 депутати в облраді, а для того щоб висловити недовіру новому губернатору двома третинами голосів, необхідно лише 76 за». Тому до 2015 року Чуднов може і не всидіти в будівлі на Грушевського.

Ще однією проблемною областю на Західній Україні для «регіоналів» може стати і Тернопільщина, де протягом 11 місяців була заблокована робота обласної ради. Представники опозиційних фракцій відмовилися відвідувати засідання облради, оскільки впродовж двох років до її складу не були введені 19 депутатів (16 представників «Свободи» і 3 - Єдиного центру) замість тих, хто став депутатами інших рад після місцевих виборів-2010 та минулорічних парламентських. Справа в тому, що члени територіальної виборчої комісії, яка повинна зареєструвати нових депутатів, також не могли зібратися. І, таким чином, регіон 10 місяців жив без бюджету. До деякого часу такий стан справ цілком влаштовував голову облдержадміністрації Валентина Хоптяна. З одного боку, це дало йому можливість ввести в області пряме губернаторське правління і усунути від влади «Свободу», яка, маючи майже половину голосів, може легко сформувати більшість в обласній раді. З іншого - всі проколи «біло -блакитних» в області можна було списати на непрацюючу облраду і представників опозиції. Разом із тим, така політична криза не могла тривати вічно. Наприкінці жовтня на вимогу губернатора ТВК таки зареєструвала опозиційних депутатів.

31 жовтня вперше в цьому році зібралася і Тернопільська обласна рада, головою якої був обраний «свободівець» Василь Хоминець . Таким чином, політична і бюджетна криза була локалізована, проте у Хоптяна тепер є всі підстави побоюватися відставки, адже однією з головних вимог «Свободи» було його негайне звільнення, а 60 голосів, необхідних для висловлення недовіри, знайти буде не так вже й складно - тільки фракція «Свободи» налічує 50 депутатів.

Сьогодні Партія регіонів проводить експеримент, у результаті якого стане зрозуміло, за яким сценарієм розвиватимуться події на Західній Україні в 2015 році. І якщо сьогодні опозиції не вдасться встановити свої правила гри на поки ще підконтрольній території, то на президентських виборах вони будуть втягнуті в гру без правил.

галичина політика тернопільщина франківщина львівщина

Знак гривні
Знак гривні