На Партію регіонів подали до суду за експлуатацію дітей на «антифашистських» акціях

Мешканець Луганська судиться з державними органами влади та Партією регіонів через те, що його дитину-школяра змушували брати участь у заході, який, як він вважає, організований для підвищення рейтингу регіоналів. Однак, у Партії регіонів такі заходи розцінюють як патріотичне виховання молоді, і зазначають, що до цієї справи можуть долучатися й інші політичні сили.

Cвяткування Дня звільнення Луганської області від фашистських загарбників, 3 вересня 2013 року

Про обставини справи пише Андрій Кузнецов, Радіо Свобода.

Позивачем у справі виступає голова правління правозахисного центру «Поступ» Костянтин Реуцький. Судиться він через свого сина, якого зняли з уроків та відправили на захід «Естафета воїнської слави», який у Луганську проходив 3 вересня, у день звільнення області від фашистів. Учням нічого не розповідали про загарбників, їхнім завданням було лише створювати «масовку» під прапорами Партії регіонів, пояснила представник інтересів позивача в суді, керівник Кримського правозахисного центру «Дія» Олександра Дворецька. За її словами, таким чином було порушено право на свободу зібрань.

Акція «Стрічка пам'яті», 8 травня 2013 року

«Право на свободу зібрань – це є право не брати участь проти власної волі. Учні в цьому випадку є підпорядковані вчителям. Вони повинні виконувати їхні накази, тому, коли входить класний керівник і говорить, що всі зібралися і пішли, і про це не повідомляється батькам, то це є примус до зібрань, бо учні не можуть дати оцінку, чи законні ці вимоги, чи ні», – зазначила Дворецька.

Виховання патріотизму під партійними прапорами

У справі одразу шість відповідачів, розповіла юрист – це департамент освіти та науки Луганської ОДА, міський департамент освіти та молоді, Луганська облдержадміністрація та міськрада, а також міська та обласна організації Партії регіонів. Але в міському управлінні освіти запевняють, що непричетні до подібних заходів.

«Це ми не практикуємо, борони Боже! Я занадто багато працюю в освіті, щоб займатися такими дурницями. Хай покажуть позов, обґрунтування. У нас це виключено, навіть прецеденту такого не було», – запевнила Радіо Свобода начальник департаменту освіти та молоді Луганської міськради Валентина Кіяшко.

Акція «Стрічка пам'яті», 8 травня 2013 року

В свою чергу керівник міської організації Партії регіонів, заступник мера Луганська Олександр Ткаченко заперечив, що дітей використовують у підвищенні рейтингу провладної партії. В той день вулицями Луганська проїхалася військова техніка часів війни, сам Ткаченко їхав на відреставрованому танку Т-34, відбулося перепоховання останків загиблих червоноармійців. Заступник мера називає це «уроком мужності» для дітей. Також Партія регіонів багато зробила для організації свята, тому мала право прийти зі своєю символікою, вважає Ткаченко.

«На захід могла прийти представники партії «Свобода» зі своїми прапорами. Пішли б вони після цього своїм ходом чи ні – це вже інше питання. Могли прийти комуністи зі своїми прапорами, вони, до речі, і прийшли. Партія регіонів прийшла в знак поваги до ветеранів і позначила свою присутність прапорами», – прокоментував Олександр Ткаченко.

Діти – жертви адмінресурсу

Тим часом, юрист Олександра Дворецька каже, що використання молодого покоління у політичних цілях – поширена практика в Україні. Здебільшого це роблять в межах навчального закладу – лінійки у школах та примусові лекції з віп-персонами, аби лише отримати гарну відео та фотокартинку, пояснює Дворецька.

Акція «Стрічка пам'яті» у Луганську, 8 травня 2012 року

«Я не виключаю, що подібні заходи може робити будь-яка партія. Все залежить від того, у кого є адміністративний ресурс. Так вийшло, що у Луганську цей адміністративний ресурс має Партія регіонів», – зауважує юрист.

Мета позову – визнати таку практику використання дітей у політичних цілях незаконною і припинити її. Правозахисники готові дійти до Європейського суду з прав людини.

Copyright © 2013 RFE / RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

партія регіонів антифашисти діти

Знак гривні
Знак гривні