На Львівщині відмовилось від газу ціле містечко

Райцентр Золочів на Львівщині - перше містечко в Україні, яке повністю відмовилося від газу для опалення, і перейшло на його альтернативу – усі котельні працюють на дровах.

Міські чиновники кажуть: до такого рішення підштовхнули високі ціни на газ і щорічні заборгованості. Тепер, завдяки дровам, хочуть зекономити зо три мільйони гривень на рік, розповідає 5 канал. Усі бюджетні установи – а їх майже півсотні – та близько півтисячі квартир Золочева відтепер гріються завдяки дровам.

Надія Степанова каже, ще торік у жовтні в квартирах було холодно. Цього року – навіть вікна прочиняють. «В мене в хаті, в квартирі – тепло. Навіть дуже тепло. Я вночі відкриваю балкон, тому що мені задушно спати», - розповідає мешканка Золочева.

У дитячому садку кажуть: ще торішньої зими температура в групах ледве сягала шістнадцяти градусів – через перебої з теплом. Цьогоріч і колектив, і батьки задоволені – на термометрі +23. Неля Грицина, завідувачка садочку №7 м. Золочева: «Мами дуже задоволені. В нас сьогодні ранок був в садочку. І всі мами висловили велику подяку».

Торік у місті реконструювали п’ять котелень, які обслуговують бюджетні установи. Цього року до початку опалювального сезону переобладнали ще дві. Відтак, повністю перейшли на дрова.

У місті кажуть, сировини для опалення не забракне, адже у навколишніх лісах щороку проводять санітарну рубку дерев. Володимир Москва, головний інженер ТЗОВ «Золочів енергоресурс»: «Планова чистка складає десь порядка сорока тисяч кубометрів лісу. Загальні плани по споживанню на цілий опалювальний сезон для підприємства – це є 9 тисяч кубометрів газу. Тобто, ми беремо одну четверту лісу. І ше три четвертих запасу є».

Міський голова стверджує: щороку Золочів мав заборгованість перед газопостачальниками понад три мільйона гривень – а все через високі ціни на газ. Відтепер ці кошти можна заощадити. А для міста з майже п'ятнадцятимільйонним бюджетом – це чимала економія. Ігор Гриньків, міський голова Золочева: «Наш бюджет 14 мільйонів. То, практично, ми десяту частину бюджету зекономили відразу. Ми складаємо плани і впродовж п’яти років поміняємо всі тепломережі, 10 кілометрів, на попередньо ізольовані труби».

На реконструкцію котелень місто не витратило жодної гривні. Переобладнали все коштом інвесторів, яким на 10 років передали в оренду оновлені котельні.

Це не перше місто, яке намагається економити на опаленні. Наприклад, Ужгород взагалі відмовився від центрального опалення. Усі установи та житлові будинки були переведені на автономне опалення.

газ тепло львівщина ukrnet:Экономика

Знак гривні
Знак гривні