Азаров подарував московським попам одразу комплекс будівель у центрі Львова

Майновий комплекс військового містечка №212, що розташоване у Львові на вулиці Пекарській, 57-59, передадуть Львівській ОДА, яку очолює Віктор Шемчук. Згідно із розпорядженням уряду, Львівська ОДА в свою чергу повинна передати комплекс у власність Львівської єпархії Української православної церкви.

Майновий комплекс на вулиці Пекарській, 57-59

Про це йдеться у відповідному розпорядженні Кабміну від 17 жовтня 2013 року.

У вересні до Львівської ОДА надійшло звернення про передачу Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП) майнового комплексу – землі та будівлі, що знаходиться на територій військового містечка №212 на вул. Пекарській у Львові. Однак його не задовільнили, оскільки комплекс був у власності Міністерства оборони. Тоді ж Міноборони звернулось до Львівської ОДА з офіційним листом про те, щоб адміністрація погодилися взяти на себе цей об’єкт з подальшою передачею його УПЦ МП.

«Ми, звичайно, погоджуємося взяти на баланс це майно. Але мова йде про наступний крок передачі: це має бути культова споруда», – пояснювала тоді заступник голови Львівської ОДА Ірина Романів. Аби визначити, чи є згадана будівля культовою спорудою, було створено робочу групу і обстежено будівлю, аби дослідити, чи може йти мова про передачу споруди тому, хто будував це приміщення. «За архівними документами це приміщення будувала римо-католицька громада», – заявляла тоді Романів.

Тоді ж депутати Львівської міськради звернулися до Міністра оборони, аби той не допустив передачі майнового комплексу практично у центрі міста без погодження міськради. Водночас представники львівської інтелігенції звернулись з відкритим листом до керівників міста та області. У листі вони закликали УПЦ (МП) відмовитись від свого звернення, а майно передати громаді Церкви християн віри євангельської, яка домагається цього вже 21 рік.

Однак згодом комісія припинила свою діяльність і долю військового містечка мав вирішити Київ. Очікували звернення від Міністерства економіки, яке готувало відповідний проект постанови Кабінету Міністрів України.

Будівлі на вулиці Пекарській 57-59 є архітектурним комплексом. Тут діяв монастир за проектом інженера Б.Ростковського. Приблизно 1881 року тут створили інтернат для виховання і навчання української молоді. Разом з інтернатом існувало «Товариство опіки над уніятами». Згідно з інформацією з державного архіву Львівської області, на початку ХХ сторіччя комплекс споруд ордену Воскресіння складався з костелу, інтернату для української молоді та двоповерхового будинку, що виходить фасадом на вулицю Пекарську. За радянських часів весь комплекс згаданих споруд передали військовим. Він став частиною військового шпиталю. У документах він проходив як військове містечко ВМ-212. Тут розташували лікувальний комплекс, інфекційну лікарню та віварій. Після розвалу СРСР військові втратили можливість фінансувати містечко. Храм на його території у 1992 р. передали протестантській Всеукраїнській Місії Милосердя «Добрий Самарянин». А 2006 року філія шпиталю остаточно перестала функціонувати. Військові опечатали входи з боку вул. Пекарської та лише охороняли територію. Тоді ж місія «Добрий Самарянин» звернулася до військових із проханням передати їй решту будівель військового містечка. Євангелістам відмовили і Міноборони виставило будівлі на продаж. Продати комплекс не вдавалось, оскільки донедавна землю під військовими об’єктами не можна було продавати. Вдалось продати лише двоповерховий будинок. Його власником стало ТзОВ «Арія Моторс», яке у 2011 році перепродало куплене приміщення двом приватним особам за мізерну суму. За даними Личаківської райадміністрації, нещодавно ця занедбана будівля знову змінила власника. Будинок на Пекарській, 57 не є пам’яткою архітектури.

Джерело: ZAXID.NET.

УПЦ МП львівщина Церква влада

Знак гривні
Знак гривні