Освітній портал, профінансований Міністерством молоді, вирішив вчити бізнес-спільноту виключно російською мовою

Міністерство молоді і спорту профінансувало освітній онлайн-проект "Академія навичок", команда якого переконує: українська – це не мова бізнес-спілкування. І саме цим пояснює, чому сайт ресурсу і його сторінки у соціальних мережах ведуться винятково російською.

За задумом, "Академія навичок" має стати онлайн-платформою для самоосвіти та працевлаштування. На ній молодь зможе безкоштовно прослуховувати лекції з різних галузей, а компанії – шукати співробітників.

Бета-версія сайту проекту запрацювала 21 жовтня. Вона містить лише одну мовну версію – російську.

Марія Богуслав, координатор проекту, пояснює таку мовну політику тим, що, за їхніми спостереженнями, мова бізнесу в Україні – переважно російська.

"Ми запустили бета-версію сайту російською мовою, виходячи з того, що майже весь український бізнес – російськомовний, принаймні, 90%. Так само як і тренери. Ми виходимо з користі для шукачів. Хоча повна версія сайту буде, безумовно, трьома мовами. Українська – як наша рідна мова, російська – як мова бізнес-спілкування на більш широкому просторі, англійська – мова для глобального спілкування", – переконує вона.

І додає, що у майбутньому планується оголосити збір коштів для професійного дубляжу українською мовою тренерів. Бо, мовляв, більшість із них читають лекції теж російською.

Такий підхід "Академії навичок" до української мови обурив деяких інтернет-користувачів. У Facebook-спільноті руху за українізацію бізнесу "И так поймут!" проект і його спонсора – Мінмолоді та спорту – звинуватили у нехтуванні українською і навішуванні їй ярлика мови, непридатної для бізнес-спілкування.

Двоє учасників спільноти написали інформаційні запити до міністерства з вимогою пояснити ситуацію. Однак жоден із них відповіді не отримав.

"Надибав в інтернеті сайт www.skillsacademy.com.ua, який виходить за фінансової підтримки Міністерства молоді і спорту України, тобто за державні кошти. Підкажіть, будь ласка, чому сайт і самі курси ведуться за державні гроші не державною мовою? Я погано володію російською, а мої діти взагалі нею не володіють. Чому я у власній країні маю піддаватися дискримінації за мовною ознакою, до того ж ця дискримінація здійснюється за фінансового сприяння Міністерства?" – йшлося у запиті Володимира Романко.

А Валерій Лебединець запитував: "Чи надавало міністерство Skills Academy право визначати, яка мова є мовою більшості в Україні, з огляду на те, що рідною українську, згідно соцопитувань, визнає значна більшість населення країни?"

Джерело: Gazeta.ua

мова освіта скандал інтернет

Знак гривні
Знак гривні