Козаки Нікополя виступили проти московських попів

У Дніпропетровську нікопольські козаки мітингували проти передачі козацьких цінностей московській церкві.

Як стало відомо «Дніпропетровськ.Коментарі» на місці подій, під будівлею Дніпропетровської ОДА зібралося близько 50 козаків, які протестують проти передачі козацьких цінностей з Нікопольського краєзнавчого музею Свято-Преобрженскому собору Нікополя, що належить УПЦ московського патріархату.

За словами козаків, вони вже передали владі петицію з проханням ігнорувати будь-які пропозиції про передачу козацьких цінностей московській церкві. Козаки вважають блюзнірським, що цінності, які були врятовані після розгрому Січі російською імператрицею Катериною II, будуть передані московській церкві.

У Нікопольський краєзнавчий музей в 1926 голу було передано 46 предметів, що були до розгрому Січі в січовій церкві. У вересні 2013 року нардеп-«регіонал» зажадав передати церковні цінності з козацької церкви в Свято-Преображенський собор Нікополя.

Як повідомив директор Нікопольського краєзнавчого музею Олександр Кушнірук, ці предмети не мають жодного стосунку до Свято-Преображенського собору, тому не потрапляють під закон про повернення культурних цінностей.

«Ми вже передали цьому Свято-Преображенському собору більше 150 предметів, які колись належали цьому собору. Предмети з козацької церкви ніколи не перебували у Свято-Преображенському соборі і не мають до нього стосунку», - сказав Олександр Кушнірук.

релігія протест Церква козаки

Знак гривні
Знак гривні