Українці дізнаються, куди та скільки грошей дівається від видобутку нафти і газу

Україна отримала статус країни-кандидата Ініціативи прозорості видобувних галузей (ЕІТІ).

Позитивне рішення було прийнято на 25-му засіданні Правління ЕІТІ, яке проходить в Кот-д'Івуарі.

Вимоги стандарту в Україні будуть застосовуватися у сферах видобутку і транспортування вуглеводнів, передусім нафти і газу. У найближчі 1,5 роки Київ має підготувати щонайменше два звіти за стандартами ЕІТІ.

Разом з тим, Правління ЕІТІ відзначило наміри української сторони включити до другого звіту видобуток вугілля і залізної руди. "Правління вважає такий підхід майже оптимальним, враховуючи значущість цих галузей, і підкреслює, що відповідність стандарту ЕІТІ вимагає охоплення всіх суттєвих платежів нафтової, газової та гірничодобувної промисловості", повідомляють джерела "Української енергетики".

Україна подала заявку на приєднання до ЕІТІ наприкінці липня.

Ініціатива прозорості видобувних галузей (ЕІТІ) – це незалежний і добровільно підтримуваний на міжнародному рівні стандарт забезпечення прозорості, який впроваджується у 39 країнах світу. EITI вимагає проведення аудиту платежів, які здійснюють компанії, та доходів, пов’язаних з розробкою національних природних ресурсів, які отримують уряди країн.

У вересні 2009 року Україна зобов’язалася імплементувати ЕІТІ, схваливши урядову Постанову №1098 "Про приєднання України до Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях". Пізніше ці наміри були документально підтверджені перед МВФ, ЄС та в рамках Партнерства "Відкритий уряд".

10 жовтня 2012 року Наказом №785 Міненерговугілля було створено Багатосторонню групу зацікавлених осіб з питання імплементації ЕІТІ в Україні, до якої на паритетних засадах увійшли представники органів влади, компаній та громадськості.

газ доступ до інформації прозорість економіка нафта енергетика ukrnet:Экономика

Знак гривні
Знак гривні