Волинські школярі знімають документальний фільм про УПА

До 71-ї річниці створення УПА старшокласники, які цікавляться історією, провели акцію «Юні дослідники – стежками УПА».

Під час зустрічі вони записали інтерв’ю з легендарними борцями за незалежність України, зокрема, з повстанським подружжям Петра і Ольги Мартинюків у Володимирі-Волинському, а також із зв’язковими головного командира УПА Романа Шухевича Любомиром Полюгою, Дарією Гасяк, Ольгою Ільків.

Ольга і Петро Мартинюки

Про це розповів речник молодіжної організації «Учнівське братство» Микола Бурдяк виданню ВолиньПост.

Десятикласник повідомив, що у луцькому НВК ЗОШ-Інтернат «Правознавчий ліцей» відбувся «Відкритий урок юного дослідника», на якому презентували історико-пошукову роботу «Учнівського братства», відеозйомки інтерв’ю ветеранів УПА, а також книжку професора Юрія Сурміна «Майстерня вченого: підручник для науковця».

Микола Бурдяк розповів про те, як робляться перші кроки активістів «Учнівського братства» в історичних дослідженнях із використанням методу інтерв’ю. Школяр розповів, що він та ще кілька однокласників вирішили займатися громадською і дослідницькою діяльністю після нещодавнього перегляду документального фільму про дітей-сиріт «Шахта №8», який показувало у його школі «Учнівське братство» в рамках проекту «Школа правової свідомості та громадської активності».

Тоді кадри про важку працю дітей-сиріт в саморобних шахтах-копанках спонукав багатьох школярів більше цінувати батьків, школу, можливість вчитися і розвиватися, в тому числі у сфері науки та патріотичного виховання.

Микола розповів, що відтоді він з колегами з «Учнівського братства» вирішив зняти власний документальний фільм про ветеранів УПА, на основі їхніх спогадів. Вже опитав більше десятка ветеранів, іноді між селами доводилося пішки долати більше 10 кілометрів. Зараз до підготовки фільму долучилися зацікавлені історією учні Володимир-Волинської гімназії.

Речник «Учнівського братства» поділився вражанням про подружжя Мартинюків, які залучилися до боротьби проти німецької окупації ще на самих початках Української Повстанської Армії, пройшли сибірські табори, брали участь у славетному Норильському повстанні.

«Вражає, те, що Петро і Ольга Миртинюки, проживши разом 60 років, ніколи не сварилися. Для нас, молоді, ці сивочолі ветерани є не лише прикладом боротьби за Україну, але і прикладом добра, злагоди, вірності і любові», – каже десятикласник.

Петро і Ольга Мартинюки під час зустрічі з молоддю, крім боротьби УПА проти німецьких окупантів, розповіли й про те, як стали учасниками важливої події світової історії – повстання політичних в’язнів у радянському концтаборі Норильська 1953 року. Ця подія, 60-ту річницю якої відзначають цьогоріч, стала першим прикладом страйку в Радянському Союзі і першим серйозним повстанням у концентраційному таборі, яке мало велике значення для світової історії.

За словами Петра Мартинюка, в результаті повстання виконали низку вимог радянських політв’язнів, сталінську систему ГУЛАГУ реформовали. В’язням повернули право називатися за прізвищами, а не за номерними знаками, як це практикувалося у фашистських концтаборах.

Петро Мартинюк розповів, що обіцяв коханій Ользі обов’язково витримати нелюдські умови таборів та знайти один одного після звільнення. Вже після виходу з табору колишній офіцер УПА знайшов кохану серед каторжан на сибірському спецпоселенні, там Петро і Ольга Мартинюки одружилися. Ще за 5 років їм дозволили повернутися в Україну, де вони щасливо живуть у шлюбі вже майже 60 років.

За словами Миколи Буряка, наступним заходом для луцьких і володимир-волинських школярів стануть покази фільму «Довічно закохані» про Петра і Ольгу Мартинюків.

ініціатива освіта волинь школа історія війна упа

Знак гривні
Знак гривні