Гра у знижку. Дешевий газ отримає не Україна, а приватні трейдери

Газ для наповнення підземних сховищ Росія продає Україні на третину дешевше, ніж раніше цього року. Російський президент Володимир Путін зазначив, що це рішення російський «Газпром» ухвалив за його участі, і що це є проявом дружби України та Росії. Українська влада вважає, що наповнені сховища напередодні зими вигідні й Україні, й Росії та покупцям її газу в ЄС. Українська опозиція називає цю знижку політичною грою, експерти ж наголошують, що знижку надають лише на користь приватних імпортерів газу, а не української держави. Частина з них припускає, що в обмін на нижчу ціну українська влада поступиться національними інтересами, як це бувало раніше.

Про ситуацію з газом Євген Солонина, Радіо Свобода.

Російський «Газпром» продав газ для наповнення українських підземних сховищ на кордонах із ЄС за ціною 260 доларів за 1 тисячу кубометрів, заявив у вівторок президент Росії Володимир Путін, передає агенція «Інтерфакс».

«Газпром не без відома російського керівництва, пішов на те, що допоміг Україні закачати необхідний газ до газового сховища зі знижкою», – наголосив Путін, назвавши цей крок допомогою українським друзям.

Газові перемовини України та Росії останнім часом є непрозорими, відтак існує великий ризик того, що в обмін за дешевший газ українська влада поступиться національними інтересами, пояснює директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Омельченко.

«Негатив у тому, що все робиться кулуарно, і ми не знаємо, за якими цінами цей газ буде перепродуватися, на яких умовах він постачається і хто зрештою заробить. Пригадаймо, як в часи президента Віктора Ющенка роздмухували ейфорію. Що Україна матиме дешевий газ. Виявилося, що його отримував посередник «РосУкр Енерго», який його перепродував і доводив до банкрутства державне підприємство «Нафтогаз». Я впевнений, що і цього разу хтось заробить на знижці, і це буде не держава Україна», – припускає експерт.

Натомість лідер фракції «Батьківщина» в парламенті Арсеній Яценюк вважає, що заяви президента Росії Володимира Путіна про те, що «Газпром» надав знижку на газ для України – не більше, ніж геополітична гра.

«Спробували натиснути – не пройшло. А тепер спробують гладити, але це також не пройде», – так пояснив дії російської влади Яценюк.

На думку опозиціонера, Росія продемонструвала свої наміри, забороняючи ввезення до себе української продукції, а зміна тактики – це лише тимчасовий хід із боку Російської Федерації.

Зі свого боку, колишній прем’єр-міністр, а нині депутат-регіонал Анатолій Кінах пояснює дешевий газ для сховищ взаємною вигодою і для Росії, і для України, і для покупців блакитного палива в ЄС.

«Російська Федерація і «Газпром» розуміють, що мають підтримувати свій статус сумлінного постачальника газу. Україна має на західних кордонах великі підземні сховища, які вміщують мінімум 23 мільярди кубометрів, і Росія хоче, щоб в них був запас блакитного палива. Раніше Україна відмовилася брати російський кредит для купівлі російського газу за попередньою високою ціною. Тож нині маємо гарний прецедент об’єднання інтересів постачальника, транзитера і споживача», – зазначив Кінах.

Володимир Путін, говорячи про знижку на газ, згадував і кредит, розміром 750 мільйонів доларів, який Росія надала Україні 10 днів тому. Однак частина експертів говорить про те, що цей кредит не піде на купівлю російського газу за знижкою, оскільки цей газ отримують приватні імпортери. Цю думку висловив зокрема енергетичний експерт Валентин Землянський.

«Газ по 260 доларів надали приватним імпортерам, бо останнім часом «Нафтогаз» не отримував російського блакитного палива дешевше за 400 доларів. Це відомі компанії-трейдери, які належать Ахметову, Курченку та іншим – наголошує аналітик. – «Газпром» просто вирішив власне технологічне питання. Для безперебійного транзиту до Європи взимку в українських сховищах має бути не менше ніж 19 мільярдів кубометрів газу».

Валентин Землянський припускає, що Росія не розглядала надання знижки «Нафтогазу», оскільки у Кремлі такий сценарій вважають не економічною, а політичною поступкою. Цього року, за попередніми підрахунками, вперше від початків незалежності Україна імпортує менше ніж 20 мільярдів кубометрів газу, тобто менше, ніж видобуває сама. Аналітики оцінюють таку тенденцію як початок подолання газової залежності від Росії.

Copyright © 2013 RFE / RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

газ газпром економіка Нафтогаз ukrnet:Экономика

Знак гривні
Знак гривні