За Україну! Литва пригрозила Росії ізоляцією Калінінградської області

Литва може заблокувати залізничне і автомобільне сполучення Росії з Калінінградською областю в тому випадку, якщо Москва "не припинить тиск на своїх сусідів" у зв'язку з їх партнерством з Євросоюзом. Таку заяву вчора, 2 жовтня, зробив в інтерв'ю Reuters міністр закордонних справ прибалтійської держави Лінас Лінкявічюс.

Вільнюс, який в даний час головує в ЄС, в листопаді проведе саміт Євросоюз - "Східне партнерство", який буде присвячений зміцненню торговельних зв'язків між державами колишнього СРСР і Брюсселем. Зокрема, на Вільнюському саміті очікується підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

"Східне партнерство" - проект ЄС, ключовою метою якого є розвиток інтеграційних зв'язків з шістьма країнами - Україною, Молдовою, Азербайджаном, Вірменією, Грузією і Білоруссю. Литва вважає ці країни сферою впливу Росії. Позицію Вільнюса підтверджує недавня реакція Москви на схвалення урядом України проекту Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв обіцяв, що асоціація з ЄС закриє Україні шлях до Митного союзу, відзначаючи, що зараз Київ "намагається всидіти на кінчиках двох стільців". Українські експерти, у свою чергу, називали останні скандали з обмеженням доступу товарів на російський ринок (зокрема, цукерок Roshen) шантажем з боку Кремля, закликаючи уряд не піддаватися на погрози і вибрати європейський шлях розвитку.

Невдоволення Вільнюса також викликав посилений контроль вантажів і перевізників з Литви, введений РФ з 11 вересня. Крім того, з 30 серпня російські прикордонники дуже ретельно перевіряють легкові автомобілі з литовськими номерами. У зв'язку з цим МЗС Литви навіть рекомендував своїм громадянам утриматися від поїздок в Калінінградську область. При цьому прем'єр-міністр Литви Альгірдас Буткявічюс заговорив про "торговельну війну".

"Ми можемо прийняти аналогічні заходи, - сказав Лінкявічюс , відповідаючи на питання про те, які кроки має намір зробити Литва. - Як ви знаєте, Калінінградська область географічно ізольована від Росії, так що ми в змозі прийняти деякі заходи для того, щоб що-небудь відрізати. Це, в першу чергу, транспорт: ми може заблокувати потяги, поставки товарів - все, що завгодно. Це теоретично можливо. Але поки це не обговорювалося, це не наші методи".

Зазначимо, що в Калінінградській області, яка межує з Литвою на півночі і сході та Польщею на півдні, проживає 950 тис. людей. Для того, щоб потрапити в регіон з Росії суходолом, необхідно проїхати через територію Білорусії й Литви. Громадянам РФ для перетину двох литовських кордонів видається транзитна віза.

Раніше постійний представник РФ в ЄС Володимир Чижов під час виступу в Брюсселі наголосив, що Кремль не чинить тиску на Україну та інші країни "Східного партнерства".

Однак, як заявила під час недавнього саміту "Ялтинська європейська стратегія" Президент Литовської Республіки Даля Грібаускайте, Литва відчуває такий же тиск з боку Росії, як і Україна.

Джерело: РБК-Україна.

єс україна росія литва митний союз торговельна війна

Знак гривні
Знак гривні