Захищаючи Україну, Саакашвілі «вигнав» росіян із зали ООН

Виступ президента Грузії на 68-й сесії Генеральної асамблеї ООН у середу викликав неоднозначні реакції у світі. Слова Міхеїла Саакашвілі про те, що «російський проект (Євразійського союзу) приречений на провал» та гостра критики з його боку на адресу глави Кремля Володимира Путіна змусили російську делегацію залишити залу засідань Генасамблеї ООН. Подібне востаннє зробила делегація США 24 вересня 2010 року, реагуючи на виступ президента Ірану Махмуда Ахмадінежада. Посол Росії в ООН Віталій Чуркін пізніше назвав виступ Міхеїла Саакашвілі в ООН «не просто антиросійським, а русофобським і антиправославним». Натомість посол США в Грузії Річард Норланд назвав цю промову лідера Грузії «сильною» і «важливою».

Про реацію на виступ Саакашвілі дізнавався Василь Зілгалов, Радіо Свобода.

Центральною темою виступу президента Грузії на Генеральній асамблеї ООН стала критика Росії. Міхеїл Саакашвілі розповів про імперіалістичні амбіції Москви стосовно сусідніх країн, розкритикував проект Євразійського союзу, «дітища Путіна».

«Поки я кажу ці слова, східноєвропейські держави, котрі прагнуть приєднатися до родини вільних і демократичних країн, постійно наштовхуються на тиск і погрози. Вірменія була загнана у глухий кут – її примушують до підписання угоди з Митним союзом, який не відповідає її національним інтересам чи інтересам нашого регіону, Молдова зазнає блокади, Україна перебуває під постійною атакою, Азербайджан стоїть перед надзвичайним тиском і Грузія окупована. Чому?» – зазначив Саакашвілі під час свого виступу на 68-й сесії Генасамблеї ООН.

При цьому він назвав причину такої імперської політики режиму Путіна до сусідів Росії. «Чому? Тому що стара імперія намагається повернутися до своїх втрачених кордонів. Але «кордони» неправильне слово, тому що ця імперія – чи то Російська імперія, Радянський Союз, Російська Федерація чи Євразійський союз – ніколи не мала кордонів. У неї були лише – окраїни», – зауважив президент Грузії.

Міхеїл Саакашвілі наголосив в ООН, що мета Кремля щодо республік Східної Європи полягає у недопущенні їхньої справжньої незалежності, євроінтеграції та у намаганні Кремля підпорядкувати їх своєму впливові.

«Ви думаєте, що поразка на виборах в Україні сил Помаранчевої революції привела до пом’якшення курсу Москви стосовно цієї країни? Навпаки. Я вчора розмовляв із моїм колегою Віктором Януковичем, його уряд перебуває під постійним тиском та атакою з боку Росії, це відбувається щодня», – сказав Саакашвілі.

Він також засудив анексію Росією грузинських територій: «Ви думаєте, Кремль погодився обговорювати виведення військ із Абхазії чи Південної Осетії після зміни влади в Тбілісі? Це далеко не так! Продовжується анексія грузинських земель російськими військами».

Міхеїл Саакашівлі зробив у своїй промові прогноз щодо режиму Путіна: «Через кілька років Володимира Путіна не буде ні в Кремлі, ні в російській політиці… для громадян Росії він залишиться тінню старого часу, імперії, корупції і пригноблення».

Президент Грузії також наголосив, що «російський проект (Євразійського союзу ) приречений на провал, бо жодна імперія не має сьогодні шансів стати життєздатною».

Міхеїл Саакашвілі також зупинився у промові на 68-й Генасамблеї ООН на своїй діяльності в Грузії та вибачився за помилки: «Я повністю беру на себе всю відповідальність за недоліки».

Посол США в Грузії Річард Норланд, сказав у четвер у Батумі, що виступ президента Саакашвілі в ООН «сильний» і погодився з його критикою Росії щодо її поведінки на окупованих грузинських територіях. Норланд також висловив захоплення мужністю Саакашвілі у цій промові щодо визнання своїх помилок на посаді президента Грузії.

«Він взяв на себе всю відповідальність за допущені помилки, висловив жаль, що через ці помилки його уряду хтось міг постраждати. Я думаю, що від державного діяча це була дуже важлива і варта уваги заява», – зауважив американський посол.

В уряді нинішнього прем’єра Грузії Бідзіни Іванішвілі уникають якихось конкретних оцінок виступу Саакашвілі в ООН, але й не висловлюють свого незадоволення ним.

Лише посол Росії в ООН Віталій Чуркін пізніше назвав виступ президента Грузії в ООН «не просто антиросійським, а русофобським і антиправославним» та висловив міркування про близьке закінчення політичної кар’єри грузинського лідера.

Один із російських оглядачів, Вадим Дубнов, вважає, що виступ Саакашвілі в ООН показав, що Росії не уникнути обговорення з Грузією проблеми окупованих Москвою територій.

«Шансів на те, що при Іванішвілі Грузія відмовиться від Абхазії, Південної Осетії і НАТО, не стане більше, аніж їх було при Саакашвілі», – зауважує Дубнов.

Спостерігачі нагадують, що демарш російської делегації в ООН, коли вона покинула залу засідань Генасамблеї під час промови Міхеїла Саакашвілі, не був якоюсь новиною для стін цієї світової організації. Останнього разу, 24 вересня 2010 року, під час 65-ї сесії Генасамблеї ООН, делегація США також залишила залу під час виступу президента Ірану Махмуда Ахмадінежада. Але тоді американців підтримали чимало делегацій, включно з Великою Британією і Францією.

Copyright © 2013 RFE / RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

оон україна росія геополітика грузія

Знак гривні
Знак гривні