«Мінсдох» блокує роботу бізнесу, відмовляючи у реєстрації податкових накладних

Міністерство доходів і зборів України все частіше почало відмовляти підприємцям в реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), що негативно впливає на бізнес.

«Схема, за якою діють органи Міндоходов, в більшості випадків ідентична. При відправці податкових накладних або розрахунків коригування для реєстрації в ЄРПН платникам податків повертається електронна квитанція, в якій зазначено, що документ не прийнятий у зв'язку з помилкою такого змісту: «місцезнаходження юридичної особи - продавця товарів / послуг, вказане в документі, не відповідає інформації Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Відправник: Центральний портал приймання звітності «ДПС України», - повідомляє керівник податкової практики юридичної компанії «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Людмила Джурилюк.

За її словами, дане повідомлення фактично відправляється тоді, коли місцезнаходження платника податків не змінювалося та повністю відповідає відомостям, які містяться у Державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

«Через деякий час Міндоходов відмовляє у задоволенні скарг платників податків, посилаючись на п. 201.10 Податкового кодексу України (ПКУ) із зазначенням на пропуск можливих термінів реєстрації податкових накладних. Зокрема, відповідно до вказаної норми, реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН здійснюється не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання», - розповідає Людмила Джурилюк.

Згідно з ПКУ, обов'язковій реєстрації підлягають податкові накладні, в яких сума податку на додану вартість в одній податковій накладній становить понад 10 тис. грн (з 1 січня 2012 р.), а також податкові накладні, виписані при постачанні підакцизних товарів і товарів, ввезених на митну територію України, незалежно від розміру ПДВ, в одній податковій накладній.

«Важливо, що незареєстрована податкова накладна не дає права покупцю товарів (робіт , послуг) на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов'язку включати суму ПДВ, зазначеної в податковій накладній, до суми податкових зобов'язань з ПДВ. Таким чином, обмежуючи право платника податків в законній реєстрації податкових накладних, органи Міндоходів перешкоджають господарської діяльності і викликають відмову покупців від товарів (робіт, послуг) у зв'язку з неможливістю віднести до складу податкового кредиту сплачені суми ПДВ» , - констатує Людмила Джурилюк.

За словами юриста, потрапивши в такі умови, покупці можуть своєчасно реалізувати своє право на податковий кредит з ПДВ лише за умови подання скарги на продавця товарів (робіт, послуг).

«У той же час, факт подачі подібної скарги може стати підставою для направлення органами Міндоходів продавцеві запитів про надання інформації або проведення його документальної позапланової виїзної перевірки», - попереджає Людмила Джурилюк.

У разі виникнення описаної ситуації, якщо суб'єкту господарювання неправомірно відмовили в реєстрації податкових накладних, юридична компанія «Алексєєв, Боярчуков і партнери» рекомендує звертатися до суду за захистом своїх прав.

податки економіка бізнес гроші держава

Знак гривні
Знак гривні