Таки зняли. Харківська міськрада заборонила вшанування мовознавця Шевельова

Харківська міська рада прийняла рішення скасувати дозвіл топонімічної комісії на встановлення меморіальної дошки лінгвістові і літературознавцю Юрію Шевельову.

За рішення проголосували 65 депутатів, проти - 4, утрималися - 3.

При цьому депутат від фракції «Батьківщина» в харківській міськраді Максим Олексієнко заявив, що помилково проголосував «за» і попросив повторити голосування. Головуючий на сесії мер Геннадій Кернес відмовив.

В обговоренні питання на сесії харківської міськради брали участь представник Харківської правозахисної групи, представники громадськості, фракції «Батьківщина», викладачі Харківського національного університету, а також голова «Антифашистського комітету Харківщини» Ніссон Ройтман, депутат міськради від фракції Партії регіонів Костянтин Кеворкян, голова харківської облдержадміністрації Михайло Добкін і харківський міський голова Геннадій Кернес.

Дозвіл на встановлення меморіальної дошки на фасаді будівлі по вулиці Сумській, 17, де жив учений, міська влада дала ще в середині 2011 року.

Гроші на пам'ятну дошку збирали громадські організації. Активісти планували встановити дошку 5 вересня. Але зробили це раніше, увечері 4 вересня, з власних джерел дізнавшись, що міська влада планує заборонити встановлення меморіальної дошки.

13 вересня голова організації «Антифашистський комітет Харківщини» Ніссон Ройтман направив лист харківському міському голові із зверненням про скасування дозволу на встановлення пам'ятної дошки. Ройтман підкреслює: «Дошка була встановлена поза регламентом, потайки». До того ж, на його думку, Юрій Шевельов - не гідний увічнення, так як є «пособником фашистів».

Після засідання топонімічної комісії, яка прийняла рішення переглянути питання «Про меморіальну дошку Шевельову», його винесли на сесію харківської міської ради.

Напередодні сесії міськради - 24 вересня - дев'ять вчених провідних університетів Великої Британії та Північної Америки звернулися з відкритим листом до мера Харкова Геннадія Кернеса, в якому висловлювали надію, «що державні органи міста Харкова підтвердять своє попереднє рішення від 2011 року та збережуть меморіальну дошку на честь Юрія Шевельова».

Джерело: Медіапорт.

харківщина мезозой

Знак гривні
Знак гривні