Удар у відповідь. Євросоюз готовий оголосити Росії торговельну війну, щоб захистити Україну і Молдову

Комітет з питань закордонних справ Європарламенту підтримав проект запиту до Єврокомісії щодо заходів у відповідь на тиск Росії на країни "Східного партнерства".

Підготовлений польським депутатом Яцеком Сарюш-Вольським проект схвалили 24 вересня на засіданні Комітету, повідомляє Українська правда з посиланням на УНІАН.

"Своїми діями щодо країн "Східного партнерства" Росія ставить під питання політику Східного сусідства ЄС, яку ми повинні захищати", - йдеться у запиті.

На думку членів Комітету, ЄС має забезпечити повну відповідність європейським законам діяльності усіх російських компаній, передовсім енергетичних.

Крім того, депутати висловились за запровадження проти Росії обмежень на імпорт російських товарів, які б віддзеркалювали аналогічні заходи Росії проти країн "Східного партнерства".

Підтримали депутати і запровадження "дзеркальних" візових обмежень проти громадян Росії (наприклад, за обмеження в’їзду до Росії робітників з Молдови).

На думку депутатів, Єврокомісія мала б розглянути можливість прискорення процесу лібералізації візового режиму з країнами "Східного партнерства".

Рекомендують розглянути і можливість одностороннього відкриття доступу для товарів з цих країн на ринок ЄС та надання фінансової допомоги.

Депутати наполягають також на прискоренні роботи з енергетичної інтеграції "східних партнерів" до ринку ЄС, в тому числі, шляхом підтримки переговорів про можливі реверсні постачання енергоресурсів.

12 вересня Європарламент схвалив резолюцію, якою визнав неприпустимим тиск Росії на країни "Східного партнерства" з метою відвернути їх від підписання угод про асоціацію з ЄС.

єс росія

Знак гривні
Знак гривні