Дніпропетровськ розрахувався за надумані борги двома лікарнями, школою і ще 93 будівлями

Дві лікарні, музична школа, депо електротранспорту, дитячий спортклуб, кілька ЖЕКів, соціальна установа для інвалідів і, навіть, будинок природоохоронної прокуратури. Загалом 96-ма спорудами в самому центрі Дніпропетровська розрахувалося комунальне підприємство за борги перед приватною фірмою.

Скандальне рішення господарського суду за 18 липня днями надрукувала місцева газета. За документом товариству з обмеженою відповідальністю «Соляріс» комунальники завинили 42 мільйони гривень, а віддали майна на понад мільярд, повідомляють FAKTY.ictv.ua. Дізнавшись про таку аферу, люди просто жахнулися.

Тепер медики з острахом чекають на дії нових власників лікарні. Отримати будь-які коментарі, як і знайти офіс товариства «Соляріс», не вдалося.

Як пише видання Фраза, будівлі за рішенням суду отримало ТОВ «Солярис» внаслідок банкрутства дніпропетровського комунального підприємства «Спеціалізований ремонтно-будівельна дільниця» («СРБД»).

Процедура банкрутства була розпочата у грудні 2012 року. Виявилося, що будівельні бригади комунальників заборгували приватним фірмам «Агроінвест-Україна» і «Фуд-Сервіс Дніпро» 67 млн грн. за надання послуг. Пізніше борги комунального підприємства вони переуступили ТОВ «Соляріс».

96 будівель місто віддало за мировою угодою. Ці будівлі КП «СРБД» отримало практично перед банкрутством – восени 2012 року за рішенням виконкому міськради. Їх забрали у КП «Бюро з обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю», яке було створене спеціально для збереження міського майна.

За даними суду, оціночна вартість вказаної нерухомості складає 42,54 млн грн. «Це ті гроші, які вже не потраплять до міського бюджету. А могли б, якби будівлі і приміщення продавалися за ринковими цінами, та ще й через аукціон», – наголошують журналісти Фрази.

При цьому вони додають, що суд оцінив вартість одного квадратного метра цих приміщень у 500-900 грн., тоді як за даними ріелторів справжня вартість такого метра – від 10 до 21 тис грн. Тобто, «загальну суму збитків можна оцінити як мінімум в 1-1,5 млрд грн.».

Ще один кредитор комунального підприємства ПП «Інфоспектр», згідно з мировою угодою, погодився почекати 3 місяці, щоб отримати свою частину боргу грошима – 493,51 тис грн.

Журналісти припускають, що банкрутство комунального підприємства має ознаки фіктивності. Зокрема, кредиторські вимоги засновані не на матеріальних цінностях, а на наданні «послуг», чого не перевіриш.

За даними видання, фірми-кредитори пов’язані із колишнім головою КП «Бюро з обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю» Геннадієм Гуфманом, який є депутатом Дніпропетровської міськради від ПР.

Зокрема, екс-директор КП «СРБД» Володимир Туренок був власником ТОВ «ПЕК», близької, за даними ЗМІ, до Гуфмана, і ПП «КБТ». Директором «КБТ» є Микола Чорний, засновник ПП «Інфоспектр». «Інфоспектр» деякі ЗМІ також пов’язують з Гуфманом. Це підприємство фігурувало у схемі банкрутства (схожого з банкрутством КП ««СРБД»») Дніпропетровського державного дослідного заводу в лютому 2012 року.

Ще один цікавий факт - ТОВ «Солярис» першу операцію з продажу отриманого майна здійснило в суботу, 27 липня. Вже 28 липня, у неділю, фірма отримала виписку з реєстру. Оформила угоду приватний нотаріус Яна Гуфман, дружина депутата Гуфмана.

Крім того, представник міськради в суді 25-річна Ірина Лавриненко була власником одного з екс-кредиторів КП «СРБД» – ТОВ «Агроінвест-Україна». Ще одним власником цієї фірми був Сергій Діденко, який також є бізнес-партнером секретаря Дніпропетровської міськради Максима Романенка по фірмі «Апостоловагромаш». Діденко також був власником фірми «Солярис».

злочин дніпропетровщина кримінал абзац

Знак гривні
Знак гривні