Нелагідна русифікація. В столичній школі дітей примушують вчити російську мову

В одній із найкращих київських шкіл батьків п’ятикласників поставили перед фактом: другою іноземною їхні діти вивчатимуть російську мову, інакше - не отримають документ про освіту.

Така ситуація склалася у київській школі №76 ім. Олеся Гончара, яка має статус закладу з поглибленим вивченням української мови та літератури.

Про це у своєму блозі пише журналіст Дмитро Гнап.

«На початку навчального року батькам п'ятикласників цієї школи повідомили, що другою іноземною мовою вводиться російська. Частина батьків обурилася, оскільки вважає, що і першу іноземну мову – англійську, дітям викладають не достатньо: лише три години на тиждень. А якщо і вводити другу іноземну, то, наприклад, німецьку чи французьку. Оскільки, принаймні, на рівні спілкування та читання, майже всі київські діти російську і так знають», - описує ситуацію Гнап.

Натомість, керівництво школи повідомило батькам, що потяг уже пішов, рішення прийнято на рівні управління освіти і змінити вже нічого не можна.

У відповідь, ініціативна група батьків провела анкетування, за результатами якого 60% батьків п'ятикласників були проти російської і бажали аби діти вчили якусь європейську мову в якості другої іноземної.

«Я подзвонив Олені Знак – директору цієї 76-ї школи. Вона підтвердила, що російська для п'ятикласників справді вводиться, що змінити вже нічого не можна, попри протести батьків. А тих, хто проти, директор назвала: "кількома незгодними", - каже Гнап. - Також, пані директор додала, що діти, які не відвідуватимуть уроки російської – будуть не атестовані, а відтак, не зможуть отримати документ про освіту».

Завтра о 18.30 відбудеться засідання ради школи, де буде обговорюватися питання введення російської мови і протести батьків.

Якщо журналістам чи політикам цікава ця тема, адреса школи: м. Київ, вул. Жмеринська 8 (Святошинський район).

Раніше міністр освіти та науки Дмитро Табачник заявляв, що введення його відомством вивчення російської як другої іноземної мови не є обов’язковим і школярі зможуть самостійно визначитись, яку мову хочуть вивчати як другу іноземну.

освіта русифікація табачник мова київ

Знак гривні
Знак гривні