Доля середнього класу. Як змінювалися доходи українців за останнє десятиліття (ІНФОГРАФІКА)

Як зазначає більшість дослідників, середній клас є основою стабільності в суспільстві. Традиційно до середнього класу відносять людей зі стабільним доходом і гарною матеріальною забезпеченістю. Зазвичай вони також мають високу кваліфікацію та освіту і прагнуть зберегти своє нинішнє становище в суспільстві.

Щоправда, в Україні зараз, як у 2004 році, наймасовішою групою є люди з достатком нижче середнього. Про це наочно свідчить проведений Comments.ua спільно з Newsplot аналіз зміни доходів українців за останні дев´ять років.

Значною відмінністю середнього класу в Україні від більшості західних країн, є те, що серед представників вітчизняного середнього класу практично немає місця як переважній більшості громадян похилого віку, так і працівників соціально важливих професій, зокрема сфери освіти, науки і медицини. Приміром, середня пенсія понад 13,6 млн українських пенсіонерів не дотягує до 1500 грн. Водночас, за даними опитування Центру дослідження суспільства, 43% викладачів вищих навчальних закладів України отримують менш ніж 3 тис. грн на місяць, що нижче середнього рівня зарплати по державі.

Значною мірою, як в Україні, так і в світі на стан середнього класу вплинула світова фінансово-економічна криза. За даними міжнародної Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), в перші два роки кризи нерівність у країнах об´єднання зросла. При цьому, що гіршою була економічна ситуація в країні, то більшим ставав розрив між багатими і бідними. При цьому таке спостереження стосується як країн, так і провідних світових економік.

Зокрема, згідно з даними досліджень, проведених у США, Франції і Великобританії, які вивчали статистику за період з 1913 року, розрив між багатими і бідними громадянами США досяг найвищого рівня з часів Великої депресії минулого століття. При чому за час економічної кризи доходи 1% найбагатших американців зросли з 2009 по 2012 рік на 31,4 %, тоді як зростання доходів всіх інших становить лише 0,4 %. У підсумку, до багатих американців віднесли сім´ї з річним доходом понад $394 тис., а до бідних відносяться сім´ї з чотирьох осіб з доходом до $23,550 тис. на рік.
Водночас Держстат України обмежується усередненими даними. Так , у 2012 році середній річний дохід на одного громадянина по країні становив 23,9 тис. грн. Майже вдвічі більше цей показник перевищував середній по державі в Києві, у Донецькій області - на 15%, у Дніпропетровській - на 14%. Найнижчий же рівень доходу на душу населення був зафіксований в Закарпатській, Тернопільській і Чернівецькій областях.

Однак, згідно з офіційними даними Міністерства доходів і зборів, кількість легальних мільйонерів в Україні неухильно зростає. У 2009 році в Україні було трохи більше 1,2 тис. мільйонерів , в 2010 році - 1,5 тис. , у 2011 - 2,3 тис , а вже в 2012-му році українців, які отримали дохід понад мільйон гривень на рік, стало вже більш ніж 3,2 тисяч. При цьому близько половини легальних українських мільйонерів живе в Донецькій області, ще близько 1,5 тис. - у Києві.

Зазначимо , що згідно зі щорічною доповіддю всесвітнього економічного форуму ( ВЕФ) Global Risks ( «Глобальні ризики» ), підготовленого до щорічної зустрічі світових лідерів в швейцарському Давосі в 2013 році, нерівність у доходах населення названо одним з двох найбільш тривожних з точки зору ймовірності ризиків для світової стабільності.

економіка інфографіка гроші

Знак гривні
Знак гривні