Бюджет-2014: податкове послаблення скасовується

Мінфін планує у наступному році збільшити доходи бюджету, відтермінувавши заплановане раніше зниження податків.

Міністерство фінансів пропонує наступного року збільшити доходи держбюджету на 9%. Аби досягти такого результати, відмовляться від зниження ставок внутрішнього ПДВ та податку на прибуток.

Про це йдеться у проекті закону про держбюджет-2014, який є у розпорядженні видання "Коммерсант-Украина".

Згідно із документом, доходи державної скарбниці наступного року складуть 403 млрд грн, витрати – 452,6 млрд грн.

У Мінфіні розраховують на зростання податкових відрахувань більш ніж на 33 млрд грн. Щоб забезпечити таке наповнення бюджету, в уряді вирішили цим же законом внести зміни до Податкового кодексу. Згідно із проектом, у 2014 році зниження ставок ПДВ до 17% та податку на прибуток до 16: не буде. До 1 січня 2015 року вони мають залишатися на нинішньому рівні – 20% і 19% відповідно.

Проект бюджету на 2014 рік також передбачає перегляд принципів оподаткування нерухомості. Мінфін пропонує збільшити надходження за рахунок оподаткування об'єктів нежитлової нерухомості: готелів, офісів, торгових центрів, кафе, гаражів і критих паркінгів. Об'єкти, які використовуються для ведення підприємницької діяльності, запропоновано обкладати податком за ставкою 2,7% за кв. м, інші об'єкти – 1%.

Підприємцям, які перебувають на єдиному податку, також слід очікувати змін. Поправки до закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" передбачають, що "спрощенців", які торгують в Україні хутрами, технікою, дорогоцінними каменями і металами, зброєю, зобов'яжуть мати касові апарати, а також вести книгу обліку витрат на придбання зазначених груп товарів. При продажу таких товарів продавці будуть зобов'язані мати завірену копію митного документа, відповідно до якого було проведено митне декларування.

Всі ці заходи дозволять забезпечити в наступному році лише помірне зростання соціальних стандартів – на 6,8 %, що навіть нижче очікуваного рівня інфляції. Прожитковий мінімум і мінімальна зарплата будуть переглянуті двічі: у липні – з 1218 грн до 1250 грн і жовтні – до 1301 грн. Мінімальна пенсія протягом року зросте на 65 грн і до жовтня складе 1014 грн.

Традиційно уряд у бюджеті заморожує соцвиплати чорнобильцям, ветеранам праці, жертвам нацистських переслідувань – розмір виплат залежить від наявності ресурсів у бюджеті та Пенсійному фонді. У наступному році цей перелік буде розширений за рахунок суддів та держслужбовців. Зменшиться і підтримка бізнесу – обсяг держгарантій за кредитами буде знижений з 50 млрд до 30 млрд грн.

Раніше Кабінет міністрів схвалив проект державного бюджету на 2014 рік з дефіцитом 2,7%, зростанням ВВП – 3%, інфляцією – 8%. 14 вересня Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради проект закону про державний бюджет. 16 вересня голова Верховної Ради Володимир Рибак повернув проект державного бюджету на 2014 рік в Кабмін.

Джерело: ТВі.

бюджет економіка податки гроші

Знак гривні
Знак гривні