МЗС України нарешті наважилось поставити на місце російських дипломатів. Допекли заяви про «утриманство і нахлібництво»

Міністерство закордонних справ України викликало до себе радника-посланника посольства Російської Федерації в Україні, щоб висловити усний демарш.

Про це повідомила прес-служба відомства, реагуючи на заяву начальника відділу першого департаменту СНД МЗС Росії Іллі Рубцова, який назвав "утриманством" бажання України приєднатися тільки до окремих положень Митного союзу, які вигідні для неї.

"Неодноразово, якщо пригадати 2003 рік, коли Україна брала участь у рамках створення Євразійського економічного простору (ЄЕП), фактично зводила свою позицію до того, що братиме участь тільки там, де "хочемо і де вигідно". Свого роду це навіть утриманські і нахлібницькі настрої", - сказав Рубцов. На його думку, нині така позиція України зберігається щодо МС.

"В МЗС України розчаровані некомпетентними оцінками російських представників щодо стану та перспектив розвитку відносин між Україною та Росією, які останнім часом все частіше мають місце в інформаційному просторі", - заявили у відомстві.

Згідно з інформацією, російський дипломат, якого викликали до МЗС України, заявив, що "висловлювання рядового співробітника зовнішньополітичного відомства РФ не мають офіційного характеру" та підтвердив, що той вийшов за рамки своїх повноважень та "дипломатичної мови".

Наразі МЗС України очікує на належну реакцію керівництва зовнішньополітичного відомства Росії на такі висловлювання.

"Розраховуємо також на таку оцінку планованого підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, а також розвитку рівноправних відносин і взаємовигідного співробітництва МС/ЄЕП, яка б відповідала духу стратегічного партнерства між нашими країнами", - йдеться у заяві українських дипломатів.

"В Україні не протиставляють співпрацю на європейському напрямі і відносини з євразійським співтовариством", - додали в МЗС.

За матеріалами УП.

єс україна росія політика митний союз

Знак гривні
Знак гривні