Нарешті розсекречені мапи, що є основою для генпланів міст України

Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник виключив із Переліку відомостей, що становлять службову інформацію в Мінрегіоні, великомасштабні карти та плани, які є основами генеральних планів міст.

Зміни в Переліку зроблено на основі пропозицій за результатами громадської експертизи діяльності відомства, яку проводив Східноукраїнський центр громадських ініціатив у 2011-2013 роках за підтримки програми “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження”.

Згідно з наказом Міністра №452, більше не є службовою інформацією топографічні, цифрові карти, фотокарти масштабів 1:10 000 – 1:50 000, а також плани міст масштабу 1:10 000 – 1: 20 000 (незалежно від форми та виду носія інформації). Виключено зі списку службової інформації відомості про координати геодезичних пунктів на території України.

За рішенням позачергової колегії Мінрегіону, вказані зміни буде доведено до місцевих органів влади та підвідомчих проектних і науково-дослідних інститутів.

“Включення великомасштабних карт і планів до Переліку службової інформації Мінрегіону України довгі роки було підставою для накладення грифу “Для службового користування” (ДСК) на картографічну складову генпланів. У свою чергу, це робило містобудівну документацію недоступною для громадян. Мешканців українських міст досі протизаконно позбавлено інформації про плани розвитку міст, у яких вони проживають”, – зауважив голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

“Ухвалені цими днями владні рішення є правовою підставою для того, щоб проектні інститути, які розробляють генплани, зняли гриф “ДСК” з містобудівної документації. Спільно з зацікавленими громадськими організаціями ми будемо контролювати цей процес і домагатися, щоб він відбувся у стислі терміни”, – додав він.

Більше про доступність генпланів можна дізнатися на сайті CityPlan.

мапа місто генплан

Знак гривні
Знак гривні