У Києві презентують книгу про українців в канадських преріях

Сьогодні о 17:30 в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» відбудеться презентація книги патріарха українсько-канадської фольклористики та етнографії Роберта-Богдана Климаша «Українська народна культура в канадських преріях» за участю автора.

За результатами експертного оцінювання піврічного видавничого асортименту ця книга стала одним із лідерів півріччя за версією Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року’2013» в номінації “Візитівка”.

Роберт-Богдан Климаш – визначний дослідник української народної культури в Канаді, доктор фольклористики, науковий співробітник Центру українсько-канадських студій університету Манітоба (Вінніпег, Канада). Довгі роки він працював куратором східно-європейської колекції в Канадському музеї цивілізації, який є одним із провідних етнографічних музеїв Північної Америки. 90% матеріалів східноєвропейської колекції присвячена саме українцям.

Книга «Українська народна культура в канадських преріях» (перекладач і упорядник – доктор фольклористики Світлана Кухаренко) базована на матеріалі багаторічних польових досліджень автора, який відвідав в експедиціях чи не всі українські околиці Канади. Це є першим в Україні виданням про народну культуру українців, що оселилися в ХІХ – на початку ХХ ст. в західній Канаді. За кілька десятиліть вони витворили своєрідну українсько-канадську регіональну субкультуру, яка поповнила загально-український культурний фонд такими унікальними явищами, як українське кантрі, іммігрантський гумор, макаронічна говірка half-напів, усні народні оповідання про піонерську добу, новотвори народної пісенності. Книга містить велику добірку українсько-канадського фольклору, польові записи дослідника та українську дискографію Канади.

Презентація супроводжуватиметься унікальними світлинами, а також українським кантрі.

книги канада україна культура діаспора

Знак гривні
Знак гривні